Vrste dizajna u IT-u

Foto: mentoringbyte.com

Vrste dizajna u IT-u

Ovaj mjesec govorimo o kreativnoj strani IT industrije, a to je dizajn. Koja vam je prva asocijacija kada vidite riječ dizajn? Sjetite li se prvo svih onih ljudi koji nam nastoje olakšati naše vrijeme provedeno ispred malih i velikih ekrana ili vam možda na pamet padnu šareni plakati?

Dizajneri u IT-u su svi oni koji stvaraju vidljive dijelove brojnih korisničkih sučelja te je ovo područje dizajna jedno od najtraženijih poslova današnjice i vrlo je raznoliko.

U daljnjem tekstu upoznajte neke od vrsta dizajnerskih poslova:

Grafički dizajner

Ovi dizajneri koriste ciljanu vizualnu komunikaciju preko boja, oblika, teksture, tipografije i brojnih drugih elemenata kako bi prenijeli svoju poruku i kreirali statičke prikaze, a mogu dizajnirati izgled logo - a, vizitki, plakata, brošura, kataloga, knjiga, časopisa, omota proizvoda, prezentacija i ostalih marketing materijala.

Web dizajner ili dizajner interakcija

Kreira izgled digitalnih korisničkih sučelja koji su funkcionalni, vizualno privlačni i laki za navigaciju. To mogu biti landing stranice, blogovi, web stranice i mobilne aplikacije. Ima znanje front - end programskih jezika i alata koji kreiraju dizajn elemente. Zadužen je i za komunikaciju između sučelja i korisnika koji je na web stranici / u mobilnoj aplikaciji i osigurava lakše snalaženje korisnika tijekom korištenja sučelja (na primjer, ikona koja promijeni boju i signalizira korisniku kako je izvršio željenu radnju na sučelju). Ovi dizajneri danas sve više koriste i dizajn virtualne realnosti i proširene realnosti, gdje se korisnik susreće s digitalnim informacijama kroz fizički svijet. Zbog kompleksnosti web dizajna, ove osobe se specijaliziraju u područjima kao što su UX i UI dizajn te dizajn informacijske arhitekture.

UX dizajner

Pronalazi način kako razmjestiti sve elemente sučelja kako bi korisnici imali olakšanu navigaciju kroz stranice i lako došli do svog cilja te se bavi testiranjima i ispitivanjima dizajn odluka prije, tijekom i nakon same izrade sučelja. U ranom nastanku sučelja definira potencijalne probleme korisnika i rješava ih kako bi oni imali što kvalitetnije iskustvo. UI dizajner koristi rezultate istraživanja UX dizajnera i interakcijskih dizajnera te potom kombinira i razmješta vizualne dijelove sučelja na određeni način - odabire boje, tipografiju, oblik i veličinu elemenata, slike, ikone, ilustracije digitalnih sučelja te time postiže određene ciljeve, komunicira određenu poruku i rješava probleme korisnika, a često UX i UI dio radi jedan dizajner. Dizajner informacijske arhitekture odlučuje o razmještaju informacija unutar sučelja kako bi one bile jasne, pregledne i poredane po važnosti.

UX writer

Osoba koja kreira tekstualni dio sučelja, od naziva gumba, naslova do samog teksta unutar stranice. Ovi dizajneri određenim tonom tekstualnih poruka komuniciraju željene radnje na sučelju, informiraju ili pričaju priču branda (storytellers).

Motion dizajner

Kreira svaku pokretnu radnju na sučelju, bilo da je to gumb koji mijenja boju prilikom korisničkog klika, animacija na stranici ili prelazak s jedne stranice na drugu, video ili dijelovi teksta unutar videa. Ovi dizajneri donose pokrete i dinamiku u statičko sučelje te je ova vrsta dizajna područje koja spada u dizajn animacija.

Game dizajner

Ovi dizajneri kreiraju vizualni izgled, tematiku i priču, karaktere, likove i zvukove video igara. Kreiraju i iskustva proširene i virtualne realnosti i 3D iskustva.

Product dizajner

Kombinira dizajn proizvoda i marketinške vještine, fokusirajući se ujedno na funkcionalnost proizvoda i korisničko iskustvo. S ovime se proizvodi učinkovito predstavljaju ciljanoj skupini korisnika i korisnici se lakše povezuju s brandom proizvoda. Često im je fokus na industrijskom dizajnu. Ilustratori - kreiraju ilustracije koje šalju specifičnu poruku kroz web stranice i aplikacije, društvene mreže, digitalno oglašavanje i reklame.

3D umjetnici

Sve popularniji dio dizajna koji elementima plijeni pažnju, ističe se, a uključuje 3D animacije, vizualne efekte, ikone i ostale elemente sučelja. Kao što vidimo, dizajn u IT industriji je zaista široko područje, stalno se mijenja i nadopunjava te se mnoge dizajnerske uloge isprepliću međusobno.

Ako ste iskusni dizajner bilo kojeg od ovih područja, pozivamo vas da nam se priključite kao mentor i pomognete onima koji tek ulaze u dizajn vode, a ako ste tek na početku svoje dizajnerske karijere, slobodno nam se obratite i spojit ćemo vas s nekim tko će vam olakšati život i naučiti brojnim dizajn procesima.

Autor: Dalila Brković

Članak by Mentoring Byte

Mentoring Byte

Mentoring Byte pokrenule su Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško, četiri žene s dugogodišnjim iskustvom u IT industriji.

Kako njih 4 razvijaju svoje karijere upravo unutar IT-ja, prirodno je bilo da i žele učiniti nešto u toj industriji.

IT je izrazito kompetitivna i brza industrija i ponekad je teško držati korak s novim tehnologijama i trendovima, što može rezultirati osjećajem neadekvatnosti.

Mentoring Byte je stvoren kao odgovor na ovaj problem. Ukratko - Mentoring Byte je volonterska inicijativa kojoj je cilj osnaženje lokalne IT zajednice kroz međusobno pomaganje i dijeljenje znanja putem ovog besplatnog i volonterskog mentorskog programa.

Više o Mentoring Byte-u na www.mentoringbyte.com

Četvrtak, 02.05.2024. / Dalila Brković