Istina ili mit: sat vremena spavanja manje - sat vremena produktivnosti više?

Istina ili mit: sat vremena spavanja manje - sat vremena produktivnosti više?

U svakodnevnom životu često se susrećemo s ovom izjavom. Spavanje je jedna od prvih stvari koje smo spremni žrtvovati kada ne stignemo odraditi sve zadatke koje smo sebi tijekom dana zadali.

Koliko nam je sna potrebno je vrlo individualno pitanje. Potreba za snom varira od osobe do osobe i mijenja se tijekom života . Uobičajena preporuka je spavati osam sati dnevno. Ako nismo pospani i ako se osjećamo odmorno tijekom dana, onda vjerojatno dovoljno spavamo.

No, stručnjaci upozoravaju da manjak sna utječe na naše kognitivne sposobnosti, raspoloženje i naše zdravlje. U slučaju nedovoljno sna, tijekom dana osjećamo pospanost, smanjena nam je sposobnost razmišljanja, dekoncentrirani smo i informacije teže obrađujemo.

Postoji niz simptoma koji se mogu povezati sa nedostatkom spavanja. Jedan od simptoma tog stanja su ljutnja i razdražljivost koji uzrokuju probleme u međuljudskim odnosima. Dugotrajna neispavanost čak može odvesti i u depresiju.

Umor kao posljedica neispavanosti može dovesti do povećanja rizika od prometnih nezgoda. Ljudi kojima nedostaje sna su podložniji srčanim bolestima, pretilosti i stresu.

Uz dovoljno sna, osjećat ćete se bolje, biti ćete fokusiraniji i lakše obavljati svoje dnevne zadatke. Neodlazak na vrijeme u krevet je tek lažan osjećaj da nešto dobivate, a u stvarnosti daleko više gubite.

Ovu i slične vijesti pronađite na vodećem ICT portalu u Hrvatskoj - ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 24.11.2021. / ictbusiness.info