Da bi podmirila potrebe tržišta rada, Hrvatska mora privući 200 tisuća stranih radnika

Da bi podmirila potrebe tržišta rada, Hrvatska mora privući 200 tisuća stranih radnika

Hrvatska bi trebala bilježiti solidan rast i u srednjoročnoj perspektivi, u prosjeku za 2,6 posto godišnje do kraja 2026., procjenjuju, dodajući da bi ulaganja poduprta financiranjem iz EU-a trebala amortizirati eventualne oscilacije, proizišle iz varijacija u broju turista.

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je u petak rejting Hrvatske ‘BBB+/A-2’ i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, procijenivši da će gospodarstvo ove godine rasti snažnije nego u većini članica eurozone, poduprto turizmom i potrošnjom.

S&P je u srpnju prošle godine poboljšao rejting na ‘BBB+/A-2’ nakon što je Vijeće EU-a službeno potvrdilo odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu. Prognozirali su tada i da bi hrvatsko gospodarstvo trebalo stabilno rasti u idućim godinama.

U petak potvrdili su važeći rejting i poboljšali izglede, istaknuvši da zahvaljujući stabilnom rastu turizma, koji sve više nadopunjuju ulaganja u proizvodne kapacitete, hrvatski BDP u ovoj godini zaostaje za prosjekom EU-a 27 posto. Prije deset godina zaostajao je 40 posto, napominju.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 2,5 posto, procjenjuju, dodajući da su još u ožujku prognozirali 1,7-postotni rast aktivnosti.

Bruto realne plaće rasle su u ovoj godini zahvaljujući tijesnom odnosu ponude i potražnje na tržištu rada, pa je osobna potrošnja bila snažnija no što su očekivali.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Ponedjeljak, 18.09.2023. / Poslovni.hr/Hina, poslovni.hr