Globalni pregled tržišta rada pokazuje povećanju potražnju u segmentu profesionalnih i menadžerskih pozicija

Redoviti međunarodni pregled više od 9.000 organizacija u 40 zemalja je utvrdio da se tržište rada za profesionalce i menadžere diljem svijeta nastavlja oporavljati. 'Global snapshot' projekt je koji na redovitoj osnovi provodi Antal International, multinacionalna agencija za zapošljavanje specijalizirana za profesionalne i menadžerske pozicije.

Globalno, razina zapošljavanja u tom segmentu je porasla u odnosu na prethodni pregled, time da 68% ispitanih kompanija zapošljava profesionalce ili menadžere, dok je u prošlom periodu to iznosilo 57%.  Istovremeno, postotak kompanija koje otpuštaju takav kadar je također porastao na 24%.

Hrvatska, nažalost, i dalje ima razinu zapošljavanja među najnižima u široj regiji srednje i istočne Europe, sa 52%. Jedino u Mađarskoj zapošljava manje kompanija, 37%. Najviše razine bilježe Slovačka (74%) i Poljska (70%). Postotak kompanija koje trenutno otpuštaju zaposlenike na tim razinama u Hrvatskoj iznosi 18%, dok 21% kompanija navodi da će i u sljedećem tromjesečnom razdoblju otpuštati.

U Zapadnoj Europi, najviša razina zapošljavanja je u Belgiji (77%) i Velikoj Britaniji (70%),  dok ostaje najniža u Španjolskoj i u Italiji gdje je samo 39% kompanija odgovorilo da trenutno zapošljava na profesionalnoj i rukovodećoj razini.

Trenutna situacija u Rusiji se također odražava na zapošljavanje, tako da trenutno čak 53% kompanija otpušta zaposlenike na tim razinama, ali istovremeno 65% i zapošljava nove menadžere.

Cjeloviti izvještaj dostupan je na www.ags.antal.com

Rezultate samo za Hrvatsku pronađite ovdje.

Antal Global Snapshot
‘Antal Global Snapshot’ je periodični pregled trendova u zapošljavanju i otpuštanju profesionalnog i menadžerskog kadra širom svijeta. Ovo je sedamnaesti po redu izvještaj, baziran na odgovorima 9.136 kompanija u 40 zemalja. Ispitivanje je provedeno telefonom ili on-line u veljači i ožujku 2015. Sudionici istraživanja su odgovarali na slijedeća pitanja: zapošljavaju li trenutno na stručnim i menadžerskim razinama, namjeravaju li zapošljavati u nadolazećem tromjesečju, te otpuštaju li trenutno zaposlene na toj razini i namjeravaju li otpuštati kadrove s te razine u iduća tri mjeseca. Svakom ispitaniku je zajamčena anonimnost pri prikazivanju rezultata.

Antal International
Osnovana 1993., Antal International je agencija za zapošljavanje specijalizirana za profesionalne i menadžerske pozicije, prisutna u 35 zemalja sa više od 100 ureda. Antal International nudi opsežan spektar rješenja u području pronalaska i selekcije kadrova, za različita područja poslovne djelatnosti. U Hrvatskoj je Antal od 2003. te je u kratkom vremenu postao jedna od vodećih agencija za posredovanje pri zapošljavanju.

Utorak, 21.04.2015. / www.antal.com