Kako je Japan stavio pod kontrolu koronavirus?

Kako je Japan stavio pod kontrolu koronavirus?

Kontrast u odnosu na Europu ne može biti veći. Japan je do sada prijavio 1012 osoba zaraženih koronavirusom. Od koronavirusa je preminula 41 osoba, a dnevno se zarazi samo nekoliko desetaka osoba.

Međutim, ove brojke bi trebale biti daleko veće jer je Japan gusto naseljen i ima veoma tijesne kontakte sa susjednom Kinom. Trgovine i restorani su ostali otvoreni, a samo manji broj Japanaca radi od kuće, piše Deutsche Welle. Nakon izbijanja zaraze u jednoj osnovnoj školi na sjeveru otoka Hokkaido donesena odluka da se sve škole zatvore i da se proglasi izvanredno stanje. Nakon tri tjedna se virus prestao širiti, piše Jutarnji list.

Naklon umjesto rukovanja

Japanski promatrači ističu neke posebnosti: Naklonom se smanjuje rizik od infekcije, nema rukovanja niti ljubljenja u obraz. Pranje ruku, ispiranje grla sredstvom za dezinfekciju kao i nošenje maski dio su njihove svakodnevice.

Još prije novog koronavirusa, u Japanu je godišnje korišteno 5,5 milijardi maski za lice. Čini se da masovna upotreba zaštitni maski usporava širenje virusa. To ukazuje nagli pad broja oboljelih od gripe u sedam tjedana od epidemije Sars-CoV-2.

Na ulazima u sve trgovine i druge ustanove postavljena sredstva za dezinfekciju ruku.

U zemlju mogu ući samo oni koji imaju mjesto boravka u Japanu, ali moraju ostati u karanteni 14 dana po dolasku.

Slične teme: 


Izvor: Jutarnji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 26.03.2020.