Ekonomisti: Pripremite se, recesija stiže već 2020.

Ekonomisti: Pripremite se, recesija stiže već 2020.

Njemačko gospodarstvo ne pokazuje znakove oporavka u ljetnom tromjesečju i ako se nastavi, tehnički će biti u recesiji.

Većina ekonomista očekuje recesiju u SAD-u u sljedeće dvije godine, pomaknuvši predviđanja za jednu godinu zbog poteza američke središnje banke, prema u ponedjeljak objavljenom istraživanju. 

I njemačko gospodarstvo ne pokazuje znakove oporavka u ljetnom tromjesečju, konstatirala je u ponedjeljak središnja banka, upozoravajući na mogućnost tehničke recesije nakon blagog pada aktivnosti u drugom tromjesečju.

Daleko manje ekonomista procjenjuje u aktualnom istraživanju da bi recesija mogla početi već ove godine no što je bio slučaju u istraživanju iz veljače, konstatiraju u Nacionalnom udruženju poslovnih ekonomista (NABE).

Sada samo dva posto od ukupno 226 ispitanika smatra da bi recesija mogla nastupiti ove godine, u odnosu na 10 posto iz ankete provedene u veljači, ističu.

"Ispitanici naznačuju da će razdoblje rasta biti produljeno zahvaljujući promjenama monetarne politike", konstatira predsjednica NABE-a Constance Hunter.

Podijeljeni su pak u procjenama hoće li aktivnosti pasti 2020. ili 2021. godine, dodaje Hunter. Tako 38 posto njih očekuje pad sljedeće godine a 34 posto 2021. godine.

Više ekonomista pomaknulo je predviđanja recesije na 2021. godinu, čime su se rezultati aktualne ankete približili onima iz veljače.

NABE-ovo ispitivanje mnijenja ekonomista vremenski se poklopilo s učestalim napadima američkog predsjednika Donalda Trumpa na središnju banku i njegovim zahtjevima da Fed uvede poticajne mjere. Provedeno je ujedno prije no što je Fed 31. srpnja snizio ključne kamatne stope.

Američki predsjednik nastavlja s kritikama na račun središnje banke a istraživanje NABE-a pokazuje da ekonomisti strahuju od posljedica njegovih istupa. Tako 55 posto ekonomista smatra da njegove primjedbe ne utječu na odluke središnje banke, ali da „kompromitiraju povjerenje javnosti u središnju banku”.

Cijeli članak pročitajte na express.hr

Utorak, 20.08.2019. / express.hr