„Generacija Z“ donosi potpuno novu dinamiku u poslovni svijet

„Generacija Z“ donosi potpuno novu dinamiku u poslovni svijet

Baš kada ste shvatili milenijalce, dolazi novi val promjena.

„Generacija Z“ velikom brzinom ulazi u svijet rada, a najstariji među njima ima 23 godine. Veća skupina od svojih kolega milenijalaca, mladi i mladi odrasli rođeni od sredine 1990-tih do prvog desetljeća 21. stoljeća, nazvani su „Generacija Z“. Poslodavci bi trebali biti oduševljeni jer će se „rijeka“ novih talenata uskoro pridružiti tržištu rada. Do 2020. godine „Generacija Z“ će obuhvaćati 36 posto ukupne radne snage. No treba biti svjestan da mladi tê generacije imaju kraći raspon pažnje od milenijalaca i očekuju mnogo od svojih poslodavaca.

Ovakvim masovnim priljevom mladih talenata, radno okruženje će još jednom doživjeti značajne promjene. Ovih pet savjeta pripremit će vas na te promjene.

Odredite se kao tvrtka koja je utemeljena na tehnologiji

Ova digitalna generacija želi napredovati u poslu putem balansa tehnologije i suradnje. To potvrđuju primjeri Googlea, Amazona i Applea koji predstavljaju tri od šest najpoželjnijih poslodavaca, a prema podacima Američkog nacionalnog društva stručnjaka koji se bave srednjoškolskim obrazovanjem (National Society of High School Scholars) 75 posto srednjoškolaca zainteresirano je za rad u STEM područjima  tj. područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ako niste tech startup, u vašem je interesu da pripremite svoju tvrtku i nabavite potrebne softverske programe te  osigurate tehnologiju koja podržava rad na različitim uređajima. Osigurati pouzdan i funkcionalan softver naročito je važno jer je 60 posto pripadnika „Generacije Z“ izjavilo kako neće koristiti aplikaciju ili web stranicu ako je prespora. Prioritet im je također da imaju stalni pristup podacima i ljudima te očekuju efikasan timski rad kroz sve odjele i razine hijerarhije.

Zbog toga optimizirajte komunikaciju unutar tvrtke uz pomoć softvera namijenjenog za unaprjeđenje suradnje na radnome mjestu kao što je npr. Slack  te također unaprijedite svoje sustave za upravljanje datotekama uz pomoć Drobox-a ili neke druge opcije. Organizirajte redovite edukacije zaposlenika da bi vaši sadašnji i budući zaposlenici dobro međusobno surađivali, bez obzira na njihovu dob ili iskustvo.

Osigurajte im razvoj i feedback bez odgode

Istraživanje agencije Robert Half  pokazalo je da „Generacija Z“, razmatrajući potencijalne poslodavce, gleda na mogućnosti usavršavanja kao na svoj prioritet te je ono ujedno važan element u zadržavanju tih zaposlenika.

„Generacija Z” ima neugasivu žeđ za znanjem, željni su unaprijediti svoje vještine kroz formalne i neformalne puteve te čeznu za čestim i konzistentnim feedbackom. Godišnja ocjena njihovog rada neće ih zadovoljiti. Zbog toga se pobrinite da, kada stupate u suradnju s tom talentiranom generacijom, napravite plan razvoja. Napravite vremenski okvir, definirajte formalne mogućnosti za učenje, uspostavite neformalne mehanizme za feedback i kontinuirani dvosmjeran dijalog o radnom učinku i, tamo gdje je moguće, pružite mentorstvo i individualnu  podršku. Razvoj je ključan jer „Generacija Z“ ulazi na tržište rada u ranijoj dobi, u mnogo slučajeva odmah nakon stjecanja visokog obrazovanja, što znači da edukacija na radnome mjestu mora nadoknaditi eventualne nedostatke u vještinama.

Vrijedno je spomenuti da su tî nedostaci drugačiji u usporedbi s onima kod prethodnih generacija i možda ćete im morati pružiti trening u nekoj od „soft“ vještina, kao što je, primjerice, interpersonalna komunikacija.

Usredotočite sa na svoj „employer branding“ i na dojam koji ostavljate na  kandidate

Prvi dojam koji ostavlja vaša tvrtka, ključan je za privlačenje visokokvalitetnih kandidata. „Generacija Z“ očekuje raznovrsnost, poštene odnose i okruženje koje ih uvažava. „Generacija Z“ želi poslodavce koji su spremni na suradnju, koji su iskreni i uključeni u zajednicu. Važno je da kandidat, u kontaktu s vama i vašom tvrtkom, stekne iskustvo koje mu govori kako zaista želite da radi u vašoj tvrtki. Odnosite se prema kandidatu kao prema klijentu, usredotočite se na jasnu komunikaciju i pravodobni follow-up. Pazite da informacije na vašoj web stranici, namijenjene potencijalnim zaposlenicima i karijeri u vašoj tvrtki, budu korisne i atraktivne. Neka opis posla bude autentičan i neka stil izražavanja  odražava vašu kulturu. Svjedočanstva koja objavite trebaju odražavati vaše vrijednosti, a proces prijave neka bude jednostavan i transparentan.

Ponudite im benefite koje potiču uravnotežen životni stil

Prema studiji Deloitte, „Generacija Z“, čak i više od milenijalaca, cijeni posao koji im omogućava uravnotežen životni stil s naglaskom na fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. Žele fleksibilnost i kontrolu nad svojim dnevnim rasporedom.

Primjerice, žele imati mogućnost poslijepodne otići na liječnički pregled i da zbog toga ne osjećaju kako će to ostaviti loš dojam o njihovoj radnoj etici. Poslodavci moraju razmotriti mogućnosti fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće i trajni sustav benefita poput plaćenog wellnessa, članstva u teretani i slično.

Pažljivo slušajte što govore

„Generaciju Z“ se tijekom odrastanja poticalo da budu znatiželjni. Oni žele biti dio rješenja i činiti značajne stvari. Tražite od njih neka iznesu svoje ideje, bilo putem anketa ili izravnog razgovora. Uvidi koje time dobijete, predstavljaju element koji će pridonijeti inovativnosti. Njihov doprinos može značajno poboljšati sâm proizvod, učinkovitost procesa ili unaprijediti kulturu vaše organizacije. Uz sve navedeno, tvrtka koja potiče znatiželju, stvara pozitivan feedback koji opet potiče daljnju razmjenu ideja i kod zaposlenika jača osjećaj da ih se čuje i cijeni.

U gotovo svim industrijama i na svim tržištima poslodavci su bili nepripremljeni za promjenu paradigme koju je trebalo napraviti s dolaskom milenijalca. U sljedećem desetljeću, u poslovnom svijetu, dominirat će poslodavci koji su naučili lekciju  prilagodbe milenijalcima i spremni su naučeno primijeniti na „Generaciju Z“. Prihvaćanjem njihove znatiželje, jedinstvenih vještina i tehnički „skrojenih” umova možete se izdvojiti kao poželjan poslodavac i stvoriti prednost u odnosu na konkurenciju.

Preneseno s portala poduzetnik.biz

Srijeda, 04.09.2019. / poduzetnik.biz