Zbog pandemije javni dug povećan za 30 milijardi kuna, manjak u proračunu 2021. bit će oko tri posto BDP-a

Zbog pandemije javni dug povećan za 30 milijardi kuna, manjak u proračunu 2021. bit će oko tri posto BDP-a

Zbog pandemije javni dug je povećan za 30 milijardi kuna, manjak u proračunu 2021. bit će oko tri posto BDP-a, a javni dug narast će na 330 milijardi kuna, piše u utorak Večernji list.

Državnoj blagajni ove godine na naplatu stiže oko 50 milijardi kuna starih zaduženja, koje ministar financija Zdravko Marić treba refinancirati, no osim toga država bi se trebala zadužiti za oko 12 milijardi kuna novoga duga, navodi dnevnik.

Tako bi ovogodišnji manjak u proračunu trebao iznositi oko tri posto BDP-a. Na naplatu stižu dvije veće obveznice, prva inozemna od 1,6 milijardi dolara već u ožujku.

Pripreme za njezino refinanciranje već su počele i, sudeći prema stanju na svjetskom tržištu novca, taj bi se dug, ovisno o ročnosti, mogao refinancirati ispod jedan posto jer su uvjeti financiranja i dalje iznimno povoljni.

Ukupni iznos javnog duga trebao bi lagano padati prema 84 posto BDP-a, nakon osjetnog povećanja u prošloj godini sa 73 na 86 posto BDP-a.

Javni je dug povećalo 30 milijardi kuna novog proračunskog manjka koji je iza sebe ostavila pandemija koronavirusa.
Istovremeno, trenutačni višak, koji banke drže u HNB-u, iznosi oko 60 milijardi kuna, piše Večernji list i prenosi riječi glavnog ekonomista Hrvatske narodne banke Vedrana Šošića da su uvjeti financiranja i dalje povoljni te da se potrebe države mogu vrlo povoljno zadovoljiti.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 16.02.2021. / slobodnadalmacija.hr