Volontiramo! - zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu

Volontiramo! - zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu

Manifestacija Hrvatska volontira održava se već osmu godinu za redom i njome želimo ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Volontiranjem zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu. Povezujemo se, pronalazimo sebi slične, upoznajemo druge i drugačije da bi naše različitosti i sličnosti pretvorili u snagu koja je potrebna za pozitivne promjene prema humanizmu i održivom razvoju. Kada se svi udružimo i surađujemo – pletemo živu društvenu mrežu kojom oblikujemo našu budućnost i omogućujemo autentičnu povezanost među ljudima.

Manifestacija Hrvatska volontira ove će se godine održati od 21. do 26. svibnja 2018. te će se, kao i prošle godine, održati zajedno s manifestacijom Ureda za udruge Vlade RH pod nazivom Dani otvorenih vrata udruga. Svrha ovog udruživanja je pružiti dodatne informacije vezane uz rad udruga te ukazati na njihovu važnost djelovanja u društvu.

Na sudjelovanje u manifestaciji pozvane su sve neprofitne organizacije - organizatori volontiranja, da organiziraju volonterske aktivnosti koje će donijeti dobrobit za zajednicu u kojoj djeluju, te da uključivanjem što većeg broja volontera i zaposlenika tvrtki pokažemo da zajednički možemo više i bolje.

Svoje aktivnosti organizacije mogu prijaviti do 14. svibnja 2018., putem online baze aktivnosti, na kojoj će se nalaziti popis svih aktivnosti koje će se odvijati u tjednu Hrvatska volontira.

Ovim putem pozivamo i potičemo i vas da se i ove godine uključite i popratite ovu nacionalnu manifestaciju. Vjerujemo da će se kroz veliki broj organizacija, akcija i volontera te veliki broj svih nas uključenih u manifestaciju prikazati i snaga naših težnji u izgradnji humane i aktivne zajednice.

Nastavno na prošlu godinu, i ovogodišnjom manifestacijom želimo povezati djelatnike poslovnog sektora s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora te podsjetiti koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva. Uključite se i vi!

Dobro je za tebe, dobro je za druge. Priključi se svibanjskoj kampanji i zavolontiraj se!
Hrvatska volontira 2017., u šest dana održavanja, okupila je 4.059 volontera koji su kroz 269 volonterskih akcija, na području cijele Hrvatske, društvu poklonili ukupno 15.505 sati. Za dodatne informacije pogledajte poveznice: Hrvatski centar za razvoj volonterstva, izvještaj Hrvatska volontira 2017. te film o manifestaciji.

TEMA OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE HRVATSKA VOLONTIRA

Sloganom ovogodišnje manifestacije „Volontiramo = zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu“ želimo naglasiti da čineći dobro za sebe, usrećujemo i druge ljude, a ako volontiramo zajedno s kolegama kroz program tvrtke, tada nam može biti još ljepše i veselije.

ŠTO JE DOBRO ZA TEBE

Volonteri nisu samo pomagači – ljudi koji pomažu drugom čovjeku ili društvu u cjelini, oni su pokretači i nositelji pozitivnih promjena, a brojni su primjeri koji ukazuju na to da volontiranje i samim volonterima donosi niz dobrobiti. Volonterskim djelovanjem poboljšavamo i razvijamo osobne, socijalne, organizacijske i profesionalne kompetencije i širimo vlastiti krug kontakata čime izravno utječemo na osobni razvoj i veću zapošljivost. Znanja i vještine stečene volontiranjem uvelike mogu koristiti u daljnjem profesionalnom i osobnom životu. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da nas volontiranje čini sretnijima, zdravijima i snažnijima.

USREĆIT ĆE I DRUGE

Volontiranjem utječemo i doprinosimo stvaranju humanije i aktivnije zajednice te sretnijeg i zdravijeg društva koje prihvaća, uključuje i cijeni različitosti među svojim pripadnicima.

Volontiranjem u sustavu socijalne skrbi, donosimo osmijehe i veselje na mnoga lica i razne dobrobiti za najranjivije skupine i osobe kojima je potrebna naša podrška. Djeca, mladi, osobe s invaliditetom i teškoćama, starije i nemoćne osobe – svi naši sugrađani koji su nerijetko u nepovoljnom položaju i riziku od socijalne isključenosti iznimno cijene svaki naš volonterski doprinos te zajedno s nama, volonterima, zajednicu čine povezanijom inkluzivnijom i sretnijom. Volontiranjem usrećujemo i osnažujemo sve ljude s kojima volontiramo.

A UZ KOLEGE, SREĆA JE JOŠ VEĆA!

Volontiranje poslovnog sektora – volontiranje zaposlenika primjenjivo je na sve poslovne organizacije, bez obzira na njihovu veličinu, lokaciju, područje djelovanja. Opredjeljenjem za društvenu odgovornost u svom poslovanju, tvrtke preuzimaju veću odgovornost za razvoj i utjecaj na zajednice u kojima djeluju, a volontiranje zaposlenika predstavlja jedan od najsnažnijih izraza i kanala društveno odgovornog poslovanja. Kroz poticanje svojih zaposlenika na volontiranje, tvrtke ostvaruju brojne prednosti – osim jačanja reputacije i imidža te jačanja povjerenja zajednice, iznimno doprinosi jačanju međuljudskih odnosa i bolje radne atmosfere među kolegama.

Ovime ističemo da volontiranje donosi dobrobiti svim uključenim stranama, da se može volontirati na različitim projektima i u različitim oblicima te da zajedničkim djelovanjem možemo postići.

Službena web stranica: hrvatska.volontira.vcz.hr

Srijeda, 16.05.2018.