U Švedskoj više nezaposlenih nego u Hrvatskoj

U Švedskoj više nezaposlenih nego u Hrvatskoj

Ako je suditi prema najnovijim brojevima Eurostata, veća konkurencija za posao u kolovozu bila je u Švedskoj nego u Hrvatskoj.

Razlika nije velika, ali je svakako zanimljiva. Nezaposlenost u Hrvatskoj u kolovozu je bila manja nego u Švedskoj, jednoj od zemalja u koju hrvatski građani inače odlaze ''trbuhom za kruhom''.

Prema Eurostatovu izvještaju, po nezaposlenosti u kolovozu Hrvatska je iza sebe ostavila, osim Švedske, još i Francusku, Italiju, Španjolsku te Grčku.

Nezaposlenost u Hrvatskoj bila je 6,9 posto, u Švedskoj neznatno viša – 7,1 posto. U Francuskoj je nezaposlenih 8,5, u Italiji 9,5, u Španjolskoj 13,8, a u Grčkoj 17 posto.

Najmanja nezaposlenost u Europskoj uniji je u Češkoj – dva posto.

Uspoređujući stopu nezaposlenosti s prošlom godinom, nezaposlenost je pala u 24 zemlje članice, a povećala se u Danskoj s 4,9 na pet posto, zatim u Litvi sa 6,1 na 6,6 posto te u Švedskoj sa 6,3 na 7,1 posto.

Osim Hrvatske, koja je nezaposlenost u odnosu na isto vrijeme lani smanjila s 8,1 na 6,9 posto, velik korak u smanjenju stope nezaposlenosti ima i Grčka – s 19,2 na 17 posto; Cipar s 8,2 na 6,8 posto, Bugarska s 5,2 na četiri posto i Španjolska s 15 na 13,8 posto.

Vijest je prenesena sa dnevnik.hr

Utorak, 01.10.2019. / dnevnik.hr