Novi zakon: U policiji će zapošljavati i osobe s tri razreda srednje škole

Novi zakon: U policiji će zapošljavati i osobe s tri razreda srednje škole

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji te ga uputila u saborsku proceduru, piše Glas Slavonije.

Prijedlog izmjena i dopuna nastao je kao posljedica primjene Zakona o policiji iz 2011. godine, tijekom koje su uočene mogućnosti unaprijeđena sustava izmjenama pojedinih odredaba, a najvažnije među novostima koje se predlažu na sjednici obrazložio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naknada za stanovanje

Istaknuo je da ovaj prijedlog omogućuje i prijam u policiju osoba sa završenom trogodišnjom srednjom školom, što dosad nije bilo moguće. Važna novina je i naknada za stanovanje koju bi imali policijski službenici raspoređeni u mjesto rada udaljeno više od 100 kilometara od njihova prebivališta, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje te ne primaju naknadu troškova međumjesnog prijevoza. Također, ovo pravo ostvarivali bi i policijski službenici kojima je mjesto rada na otoku, a mjesto prebivališta na kopnu, ili drugom otoku, ili obratno, bez obzira na udaljenost.

Znakovite novosti predlažu se i u uređenju visokoškolskog obrazovanja sustava unutarnjih poslova, tako što bi se na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije omogućili i sveučilišni studiji poslijediplomske razine, od primarnog interesa za policijske službenike, a otvorila bi se i mogućnost u području doktorskih studija.

Božinović je među novitetima istaknuo i jasnije propisivanje načina podnošenja izvješća o radu policije tako da glavni ravnatelj policije izvješće do 31. ožujka podnese ministru unutarnjih poslova koji je u obvezi dostaviti ga Vladi RH kako bi ga ona najkasnije do 1. lipnja mogla dostaviti Hrvatskom saboru. Pritom je bitno, rekao je ministar Božinović, da predložena odredba ne utječe na ovlaštenje radnih tijela Hrvatskog sabora da traže izvješće i podatke od ministra te njegovu obvezu da izvijesti o pitanjima i pojavama iz djelokruga MUP-a.

Prema zakonskom prijedlogu, iz kruga osoba koje se imenuju na razdoblje od pet godina, izostavili bi se pomoćnici glavnog ravnatelja i načelnici policijskih postaja, uklonila bi se odredba koja uređuje obavljanje poslova prema pisanom nalogu nadređenog rukovoditelja, s obzirom na to da tu materiju već propisuje Zakon o državnim službenicima, dok bi se odredba koja propisuje razloge razrješenja zamjenika glavnog ravnatelja policije i načelnika policijskih uprava prije roka na koji su imenovani, dopunila. Kao novi razlog za razrješenje prije isteka mandata uvodi se ocjena "zadovoljava" za prethodnu kalendarsku godinu, a na taj bi način i ocjena rada ispod očekivane i profesionalne razine najviših policijskih rukovoditelja postala razlogom njihovog razrješenja prije isteka razdoblja na koje su imenovani.

Edin Sarajlić, tajnik Sindikata policije Hrvatske, kaže da je prijedlog zakona dobar, no postoje i stvari na kojima će se s vremenom još morati poraditi.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Srijeda, 20.02.2019.