Kuhar je najtraženije zanimanje na sezoni

Kuhar je najtraženije zanimanje na sezoni

Kuhar je sve popularnije i traženije zanimanje na tržištu rada, a posebice u periodima sezone. Kada je riječ o sezonskim poslovima plaća kuhara ujedno je i među najvišima od svih kategorija.

Kao takvi, kuhari su ključni za uspjeh turističke sezone. Podsjetimo, ova zemlja od turizma pretežno i živi. Turizam izravno čini do 12 posto BDP-a, a uz širi utjecaj dolazimo i do 25 posto.

To znači da se četvrtina domaćeg gospodarstva vrti oko turista – njihova dolaska, sigurnosti, zadovoljstva i povratka.

Za uspjeh turističke sezone ključna su brojna zanima, a posebice kuhari kojih je u posljednjih nekoliko godina sve teže pronaći.

Kuhar je sve traženiji

Iako je turizam glavna gospodarska grana u našoj zemlji kroz godine se sustavno suočavamo s deficitom radne snage u turističkoj sezoni, ponajprije u sektoru ugostiteljstva.

Prema procjenama, ove će godine nedostajati oko 100 tisuća sezonskih radnika, što je 40 tisuća radnika više u odnosu na prethodnu sezonu.

Paralelno, sve je više stranih radnika koji se zapošljavaju kod nas diljem obale. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), u periodu od 1. siječnja do kraja travnja u ovoj je godini pristiglo čak 83.335 mišljenja za dozvolu za boravak i rad stranih radnika, od kojih je 67.167 već obrađeno.

Konkretnije, od ukupnog broja mišljenja pozitivno je ocijenjeno njih 52.510.

Kuhar, sezona

Kolika je prosječna plaća kuhara?

HZZ je objavio i popis najtraženijih zanimanja za koje je izdano pozitivno mišljenje uz podatak o prosječnoj bruto plaći po zanimanju.

Na prvom je mjestu zanimanje pomoćni kuhar/pomoćna kuharica s prosječnom bruto plaćom u iznosu od 1.066,76 eura.

Nadalje, prosječna bruto plaća kuhara/kuharice iznosi 1.220,97 eura, objavio je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Međutim, valja istaknuti da ove brojke u sezoni bivaju i puno veće, što dakako ovisi o poslodavcu te da su plaće za strane radnike u Hrvatskoj i dalje znatno niže u odnosu na domaće radnike.

Sve je više stranih radnika

U Europskoj uniji, zanimanja poput kuhara, konobara i drugih uslužnih djelatnosti često su među najtraženijima.

Međutim, analize pokazuju da, unatoč mogućnostima mobilnosti unutar EU-a, mnogi radnici radije ostaju u svojim zemljama zbog jezičnih, kulturnih i administrativnih prepreka. To dodatno otežava situaciju na tržištu rada, posebno u sektorima koji ovise o sezonskoj radnoj snazi.

Izuzetak su sezonski radnici koji u Hrvatsku pristižu iz susjednih zemalja, poput Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kako navodi Miloš Turinski iz Infostuda za Forbes Magazin, kuhari, posebno oni s iskustvom i specijalizacijom, mogu zaraditi do 3.000 eura, dok konobari u prosjeku primaju oko 1.500 eura. Uz fiksnu plaću, prihodi se često povećavaju zahvaljujući napojnicama, pojasnio je Turinski, a prenosi Večernji list.

Kuhar, posao

Što radi kuhar?

Posao kuhara obuhvaća pripremu različitih toplih i hladnih jela. Kuhar je odgovoran za naručivanje potrebnih sirovina, namirnica i poluproizvoda, kao i za njihovo preuzimanje, pravilno skladištenje i čuvanje od kvarenja.

Također, organizira rad u kuhinji te aktivno sudjeluje u svim fazama tehnološkog procesa pripreme hrane.

Njegova se pozicija, dakako, uvelike razlikuje od pomoćnog kuhara koji pak svakodnevno pomaže u pripremi jela tako što ih priprema za daljnju obradu.

Osim toga, pod nadzorom glavnog kuhara, obavlja osnovne kulinarske zadatke poput miješanja, kuhanja jednostavnijih jela ili slaganja sastojaka prema uputama. Također, vodi brigu o čistoći radnog prostora, pere posuđe, održava kuhinjske uređaje i osigurava da su sve radne površine higijenski ispravne. Dio njegovih dužnosti uključuje i pravilno skladištenje namirnica, praćenje rokova trajanja te odlaganje otpada.

Tijekom sezone, uloga kuhara postaje posebno zahtjevna i ključna za uspjeh ugostiteljskog objekta, jer se od njega očekuje da u kratkom vremenu pripremi velik broj jela zadržavajući visoku kvalitetu i standarde.

Sezonski kuhar mora raditi pod pritiskom, često u otežanim uvjetima zbog gužve i visokih temperatura, a pritom ostati organiziran, brz i precizan.

Izvor fotografije: Pexels

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Tagovi: kuhar, kuhar posao
Ponedjeljak, 02.06.2025. / www.hzz.hr