Hoćemo li zbog ograničavanja rada u šoping preko granice? 'Izgubit će i do 1,5 mlrd. kn'

Hoćemo li zbog ograničavanja rada u šoping preko granice? 'Izgubit će i do 1,5 mlrd. kn'

Najavljeno ograničavanje rada trgovina nedjeljom za posljedicu bi moglo imati znatno smanjenje prihoda trgovačkog sektora i još masovniji odlazak Hrvata u šoping preko granice, upozorava dio trgovaca.

- Sigurno je da bi zatvaranje dućana nedjeljom hrvatske kupce potaknulo da još više odlaze u šoping u okolne zemlje. Danas su gotovo svi mobilni, a Hrvatska ima takav oblik da je granica svima blizu, na samo 50, 60 kilometara ili čak i manje - ističe Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete.

Potrošnja

Preciznih podataka o tome koliko Hrvati novca svake godine ostave u trgovinama u okolnim zemljama nema. No, činjenica je da i sada mnogi odlaze u šoping u Italiju, Sloveniju, Mađarsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, pa i dalje, iako znatno manje nego, recimo, prije dvadesetak godina. Razlozi za to su ponuda robe u tim zemljama i niže cijene koje su rezultat manjeg poreznog opterećenja. Dio hrvatske potrošnje odlijeva se i u okolne zemlje, koje su, kao i Hrvatska, članice EU. Trgovina s njima još je lakša i jednostavnija nego sa zemljama koje nisu u EU, s obzirom na to da je Unija jedinstveno carinsko područje pa na hrvatskim granicama sa Slovenijom i Mađarskom više nema carine. K tome, manji porezi u tim zemljama rezultiraju i nižim maloprodajnim cijenama, a tamošnje su trgovine u nizu slučajeva i bolje opskrbljene od onih u Hrvatskoj. Stoga se mnogi Hrvati odlučuju na šoping-izlete u sjeverno i zapadno susjedstvo: tamo ne kupuju, moglo bi se reći, jedino cigarete jer su one, u pravilu, skuplje nego u Hrvatskoj.

- Tu se radi o već odavno uspostavljenim kanalima, posebno iz većih gradova i područja koja su bliže granici, poput Zagreba, Rijeke ili Istre. Prekogranični šoping, dakle, događa se i bez ograničavanja rada nedjeljom. No, ograničavanje rada moglo bi dodatno potaknuti odlazak dijela naših kupaca preko granice, iako u razmjerno maloj mjeri. Mogao bi, dakle, malo pojačati postojeći trend - kaže Zoran Aralica iz zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Učinci

I Iva Tomić iz Ekonomskog instituta strahuje da bi moglo doći do gašenja dijela radnih mjesta u trgovini.

- Moglo bi doći do gašenja dijela radnih mjesta u tom sektoru. I sada puno radnika ima ugovore na određeno vrijeme pa bi tu moglo doći do racionalizacije. U trgovačkim centrima u Zagrebu mnogi zaposlenici sada imaju slobodne druge dane u tjednu jer vikendom ostvaruju najveći promet - napominje Tomić.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 04.03.2020.