EU pokreće konzultacije o minimalnoj plaći, ali minimalac u Hrvatskoj neće biti izjednačen s njemačkim

EU pokreće konzultacije o minimalnoj plaći, ali minimalac u Hrvatskoj neće biti izjednačen s njemačkim

Neće postojati univerzalna minimalna plaća, napominje Europska komisija, a piše telegram.hr.

Europska komisija ovog je tjedna pokrenula savjetovanje o europskim minimalnim plaćama kako bi u narednih šest tjedana ispitala treba li Bruxelles predložiti novi propis kojim bi se uredilo ovo pitanje na razini cijele Europske unije. To, međutim, nije prvi korak k tome da minimalne plaće u Hrvatskoj odjednom budu izjednačene s minimalcem u, recimo, Njemačkoj.

Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostata, trenutno 22 od 28 članica EU-a ima propisan iznos minimalne plaće. U Hrvatskoj je za ovu godinu uredbom Vlade određena minimalna plaća od 4.062,51 kunu bruto, odnosno 3.250 kuna neto.

U siječnju prošle godine, kada je Eurostat objavio statistiku o minimalcu u EU, najnižu minimalnu plaću u bruto iznosu od 286 eura imala je Bugarska, a najvišu, 2.071 euro, Luksemburg. Kako god završile konzultacije Europske komisije s europskim poduzećima i sindikatima, Bruxelles neće propisati da minimalna plaća u domaćim tvrtkama mora biti na razini luksemburške ili bilo koje druge u EU.

Što je cilj?

Komisija je to vrlo jasno dala do znanja: “Neće postojati univerzalna minimalna plaća”, pišu u popratnim dokumentima i napominju da “neće i ne mogu” odrediti jedinstveni europski minimalac (jer to nije u njihovoj ovlasti) niti će nametati jedan model dogovaranja i utvrđivanja minimalnih plaća.

Kao cilj navode tek “jačanje nacionalnih sustava”, ali u ovoj prvoj fazi zapravo žele samo čuti od poduzetnika, sindikata, vlada treba li se Bruxelles u to uopće petljati. Treba li, dakle, uopće donositi europski propis koji bi na neki način osigurao pošteni minimalac za europske radnike – minimalac koji im omogućava pristojan život – bez obzira u kojoj državi članici bili zaposleni. O sadržaju takvog propisa još se ne razgovara.


Ostatak članka pročitajte na: telegram.hr

Petak, 17.01.2020.