Čak ni studenti ne žele raditi kao sezonci u Dalmaciji: “Oni šta su prošle godine išli, ove ne žele, premalo je novaca”

Čak ni studenti ne žele raditi kao sezonci u Dalmaciji: “Oni šta su prošle godine išli, ove ne žele, premalo je novaca”

Manjak radne snage u Dalmaciji za vrijeme turističke sezone primorao je Vladu da se okrene uvozu stranih radnika. 

Premda su ugostitelji skeptični kada se radi o zapošljavanju radnika iz egzotičnih zemalja, prvobitno zbog jezične barijere, radnici iz susjedne BiH zadovoljavaju skoro sve kriterije.

Međutim, postavlja se pitanje koliko se sezonskim radnicima isplati odabrati i prihvatiti posao u Hrvatskoj za minimalnu bruto konobarsku plaću od 4.900,00 kn, ako u Njemačkoj može zaraditi za isti posao 2000 eura.

Novinari Splitskog dnevnika razgovarali su s konobarom iz Mostara koji iza sebe ima više od 20 godina radnog iskustva, a koji je umjesto sezone u Hrvatsku ili Njemačkoj izabrao Mostar.

“Nije da nisam imao ponude. Prije koji tjedan je dan čovjek s Brača navalio da dođem radit kod njega u restoran. Rekao sam da imam i ženu i djecu, ali čak je i njoj ponudio da čisti apartmane, stan nam je ponudio, ma sve, samo da dođem. Kaže da mu nema tko radit. Morao sam ga odbit, nije to bila neka razlika u plaći, toliko mogu i u Mostaru zaradit za sezonu, a još sam i doma svaku večer. Ne znam, možda da sam mlađi bi i razmislio, samo zato da osjetim more malo, ali ovako, ništa. Gosti su nam dobri, ostavljaju bakšiš, plaća je narasla, ne mogu se žaliti, tako da svakako ostajem ovdje”, kaže Mostarac.

Osim iskusnih konobara, Mostar je pun studenata koji su željni sezonske zarade. Provjerili smo koliko im je primamljivo doći na sezonu u Hrvatsku i kako gledaju na opciju sezonskog rada u Dalmaciji.

“A isplati se za nekog tko ne traži puno. Čisto da pokriješ sebi fakultet i nešto uštediš. Nisu baš bajne plaće. Bolje je nego ovamo, to sigurno”, kazao nam je Mateo, 21-godišnji mostarski student.

“Ja sam se prijavio u jednu agenciju. Trebao bi ići na Mali Lošinj. Očekujem poziv ovih dana. A znam da dosta ovih šta su prošle godine išli, ove godine ne žele jer im je premalo novaca, pa radije biraju Irsku, Njemačku”, kaže Mateo.

Premda je sezona već počela, radnika još nedostaje i dok Vlada najavljuje “uvoz” Filipinaca, domaći ljudi ipak u inozemstvu vide veću isplativost. Svatko ima svoju priču, razloge i motivaciju, teško je i generalizirati, međutim brojke i potražnja za sezonskim radnicima ostaje otvorena tema i problem koji ponuda od četiri ili pet tisuća kuna neće moći riješiti.


Originalan članak možete pronaći na: splitskidnevnik.rtl.hr

 

Četvrtak, 30.05.2019.