Potražnja je veća od ponude: Svijet očekuje nestašica kave

Potražnja je veća od ponude: Svijet očekuje nestašica kave

Pošiljke iz Kolumbije – značajnog proizvođača – privremeno bi mogle zaustavljene zbog mjera izolacije na snazi do 27. travnja.

Strahovanja da će pandemija koronavirusa dovesti do poremećaja u opskrbi podigla su cijene kave na svjetskom tržištu s najnižih razina u posljednjih nekoliko godina. Iako je poskupljenje s jedne strane loša vijest za prerađivače te krajnje potrošače, donijelo je prijeko potrebno olakšanje proizvođačima koji su zbog niske cijene bili na rubu propasti, piše CNBC, a prenosi Poslovni dnevnik.

Od 2016. godine cijena kave pala je za 30 posto u odnosu na prosječnu cijenu u prethodnih 10 godina, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za kavu (ICO) koja okuplja 49 država koje izvoze i uvoze kavu.

Skok od 10 posto

Primjerice, cijene sirove arabica kave u ožujku su se kretale iznad 1,12 dolara za pola kilograma, daleko ispod 3 dolara koliko je pola kilograma vrijedilo na vrhuncu 2011. godine. „Mnoštvo od 25 milijuna proizvođača kave širom svijeta bore se kako bi pokrili operativne troškove s obzirom da ulazne cijene nastavljaju rasti. Posljedično, prihodi farmi padaju i ugrožavaju životni standard farmera“, objavio je ICO u prošlotjednom izvješću.

Međutim, cijene arabice – najčešće uzgajane vrste – počele su nedavno rasti zbog bojazni hoće li proizvođači moći isporučiti dovoljne količine i hoće li one uspjeti doći do prerađivača, s obzirom na trenutno „zamrznuto“ globalno gospodarstvo. Tako je cijena brazilske arabice porasla 10 posto u odnosu na veljaču. Podsjetimo, Brazil je najveći svjetski proizvođač kave.

Terminski ugovori na kavu s kojima se trguje na burzi u New Yorku u ožujku su skočili gotovo 9 posto, dosegnuvši prosječnih 1,16 dolara za pola kilograma. Krajem prošloga tjedna cijena je dosegla i 1,21 dolar. Da se se mjere karantene zbog koronavirusa već odrazile na svjetske tokove kave svjedoči i objava ICO-a da bi pošiljke iz Kolumbije – još jednog značajnog svjetskog proizvođača – privremeno mogle bi zaustavljene zbog mjera izolacije.

Berba u travnju

Berba kave u Kolumbiji se uobičajeno odvija u travnju, no pitanje je koliko će uroda moći biti ubrano s obzirom na nedostatak radnika te zatvorene granice što onemogućuje dolazak sezonskih radnika-imigranata. U Kolumbiji su mjere izolacije na snazi do 27. travnja.

Komentirajući trenutnu općenitu situaciju na tržištu, ICO navodi kako „potražnja za sada nadmašuje ponudu, pa bi poremećaji, kako u berbi, tako i u transportu, mogli dovesti do privremenih nestašica, što bi kratkoročno dodatno povisilo cijenu“.

Primjerice, potrošnja kave u Francuskoj je skočila za 34,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u Italiji za 29,5 posto, piše Poslovni dnevnik.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 22.04.2020.