Više od 35 % građana odluku o mirovini prepušta drugome

Više od 35 % građana odluku o mirovini prepušta drugome

Jeste li znali da prilikom prvog zaposlenja imate rok od mjesec dana za odabir obveznog mirovinskog fonda, a ako to ne učinite sami, REGOS će vas automatski smjestiti u jedan od fondova?

U istraživanju koje je provedeno u srpnju ove godine na portalu 24sata među 1974 ispitanika vezano za mirovinski sustav 35% građana izjavilo je kako nisu samostalno odabrali svoj obvezni mirovinski fond, a većinom je bila riječ o ljudima s manje od 10 godina staža.

Razlog tomu mogla bi biti i neinformiranost o procesu odabira obveznog mirovinskog fonda. Naime, nakon prvog zaposlenja svi mlađi od 40 godina, što uključuje i obrtnike, poljoprivrednike ili one koji imaju samostalnu djelatnost, imaju rok od mjesec dana za odabir obveznog mirovinskog fonda. To možete učiniti s osobnom iskaznicom na šalteru REGOS-a u bilo kojoj poslovnici Fine ili online. Ako se ne učlanite sami, REGOS će vas automatski rasporediti u jedan od fondova.

Novac na osobnom računu obveznog mirovinskog fonda osobna je i nasljedna imovina svakog člana, a koristi se isključivo za isplatu mirovine člana fonda i zakonom je zaštićen od ovrhe, stečaja ili likvidacije fonda.

Taj je novac nemoguće podignuti jer je namijenjen isključivo isplati mirovine kad za nju ostvarite uvjete. Ako član fonda ne doživi mirovinu, kapitalizirana sredstva na računu preminulog člana postaju nasljedstvo.

Osobni mirovinski račun u jednom od četiri obvezna mirovinska fonda imaju svi zaposleni građani. Stanje na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu možete provjeriti kad god želite na tri načina: pozivom na besplatni info telefon fonda, na službenoj web stranici svakog fonda ili putem SMS-a na mobilnom telefonu koji će vam slati vaš odabrani fond.

U Hrvatskoj postoje četiri društva za upravljanje mirovinskim fondovima, a to su Allianz, Erste Plavi, PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen.

Mirovinski fondovi dodatno su raspoređeni po tipovima fonda, odnosno u A, B ili C kategoriju. Fondovi tipa A veći dio portfelja ulažu u dionice i rizičniji su. Najmanje rizičan je fond tipa C, koji ne ulaže u dionice nego većim dijelom u obveznice i druge oblike ulaganja nižeg rizika. Mirovinski fond B je srednji tip fonda i kombinacija je A i C kategorije.

Obvezni mirovinski fond možete promijeniti u bilo kojem trenutku, ali bez naknadne to možete učiniti tek nakon treće godine članstva. Kategoriju svojeg obveznog mirovinskog fonda možete promijeniti jedanput godišnje, u mjesecu svojeg rođenja, no postoje određena ograničenja, ovisno tome koliko vam je godina ostalo do mirovine.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 25.09.2020. / www.24sata.hr