Minimalna plaća radnika za 2020. godinu. Ulaze li u nju i troškovi prijevoza ili božićnica?

Minimalna plaća radnika za 2020. godinu. Ulaze li u nju i troškovi prijevoza ili božićnica?

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 31. listopada 2019. godine donesena je uredba kojom se propisuje nova minimalna plaća za 2020. godinu. Što to znači za Vaše poslovanje?

Minimalna plaća za 2020. godinu

Za 2020. godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 4.062,51 kuna, a odnosi se na puno radno vrijeme. To znači da je minimalna bruto plaća narasla za 312,51 kn u odnosu na 2019. godinu. Treba napomenuti da se bruto plaća u zadnjih četiri godine povećala za 942,51 kn, odnosno otprilike za četvrtinu ukupnog iznosa.

Nova minimalna plaća za 2020. godinu počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači 2020.

Valja napomenuti i kako određeni sektori mogu imati vlastite, kolektivno ugovorene minimalne bruto plaće. One ne mogu biti niže od propisane minimalne bruto plaće na razini države. Primjer je kolektivni ugovor za zaposlene u graditeljstvu, gdje je minimalna plaća značajno viša od zakonom propisane. Nadalje, direktori trgovačkih društava zaposleni u društvima imaju vlastiti, viši propisani iznos minimalne plaće.

U navedeni iznos minimalne plaće ne ulaze neoporezivi primici radnika. To mogu biti božićnice ili nagrade za radni rezultat, dar za dijete, naknada za troškove prijevoza, dnevnice, trošak prehrane i smještaja, otpremnine i drugi propisani neoporezivi primici. Na te primitke, do neoporezivog iznosa, ne plaćaju se niti doprinosi.

Pronađite više informacija i pouzdanog partnera za usluge računovodstva na brojevi.hr.

Ponedjeljak, 25.11.2019. / brojevi.hr