Savladajte tehnike vođenja intervjua

Savladajte tehnike vođenja intervjua

Uvijek dobro razmislite prije svakog pitanja! Nema lošeg niti pogrešnog odgovora, ali ima loše koncipiranog pitanja. Nedorečeno i pogrešno sklopljeno pitanje može totalno poremetiti razgovor

Često vodite razgovore za zapošljavanje, a ne znate kako započeti taj razgovor i vrtite ista pitanja iz kojih ne možete dobiti valjane odgovore od kandidata za pozicije na koje su aplicirali. Imate problem s konceptom pitanja jer ne znate što pitati kako biste dobili odgovor koji tražite? Ili se, pak, vaš posao sastoji od čestih intervjua? Intervjue, osim u ljudskim resursima, koristimo i na sastancima, u raznim istraživanjima, novinarstvu, odnosima s javnošću i brojnim drugim društvenim znanostima.

Za početak, potrebno je svladati umijeće postavljanja pitanja. Prije svakog intervjua trebamo razmisliti o našem sugovorniku. Često je potrebno provesti i kratko istraživanje o sugovorniku. Ako je riječ o intervjuima za zapošljavanje, trebamo proučiti životopis svakog kandidata i kandidatkinje koje ćemo intervjuirati. U intervjuu koristimo jednostavne riječi koje će sugovornik svakako razumjeti i ne kompliciramo pitanja. Razlikujemo više vrsti pitanja – izravna pitanja, pitanja za probijanje leda, otvorena i zatvorena pitanja...

Otvorena pitanja omogućuju sugovorniku da objasni svoju temu, da se bolje osjeća, manje su izravna i nisu prijeteća. S ovakvim tipom pitanja ne možemo pogriješiti kod sugovornika koji se osjećaju ugroženo. Sugovornik se može raspričati i često se otvore druge teme. Tada je potrebno brzo reagirati i postaviti izravna potpitanja kako bismo saznali konkretno ono što nas zanima. 

Ne zaboravite važnost prvog pitanja – ono ovisi o temi i vašem sugovorniku. Prvo pitanje može biti izravno, ali postoji i mekši pristup koji će pomoći vašem sugovorniku da se otvori. Ukoliko planirate pitati neka osobna pitanja, potrebno je znati pozadinu osobe koju ispitujemo, održati intervju licem u lice, odabrati neformalno okruženje u kojem se osoba osjeća ugodno, probiti led općenitim pitanjima te ne uključivati nikakav snimač glasa i zvuka.

Prije intervjua potrebno se ograditi od bilo kakvih šumova. Prilikom samog intervjua pratimo govor tijela našeg sugovornika, slušamo što isti govori, gledamo sugovornika u oči. Trebamo se pripremiti za aktivno slušanje odgovora na naša pitanja. Tijekom intervjuiranja ne prekidajte sugovornika i dopustite mu da ispriča što je naumio. Pitanja nemojte čitati, pokušajte ih naučiti napamet. Održavajte kontakt očima i osigurajte bolju povezanost sa sugovornikom.

Potrebno je imati koncept pitanja koja čine naš intervju, ali trebamo aktivno slušati odgovore sugovornika kako bismo mogli postaviti izravna ili zatvorena pitanja kojima ćemo dobiti kompletne odgovore na našu problematiku. Primjerice, ako postavimo otvoreno pitanje: „Što Vas motivira?“ Sugovornik može odgovarati sve i svašta, a mi trebamo znati upotpuniti odgovor nekim zatvorenim pitanjima poput: „Dakle, motivira Vas fotografiranje ptica u prirodi?“, „Motivira Vas rad jer želite uštedjeti što više novaca?“, „Vas motivira lijep i sunčan dan?“. Na takva ćemo pitanja dobiti definitivan odgovor na naše pitanje i možemo prijeći na drugo.

Trebamo znati razlučiti što nam je važno i što želimo saznati od sugovornika. Na temelju nekoliko izjava, konačno možemo donijeti svoje zaključke i zahvaliti sugovorniku na sudjelovanju u intervjuu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 04.03.2020.