Promjena pozicije na kojoj trenutno radite

Promjena pozicije na kojoj trenutno radite

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Dakle, prvenstveno što treba jest shvatiti kulturu same kompanije, kako biste lakše znali s čim se treba nositi. Samim time, ukoliko ste navikli na striktan raspored, na atmosferu u kojoj nema kašnjenja, nema nonšalancije i zaposleni se ponašaju strogo poslovno, teže ćete se snaći u nešto opuštenijoj atmosferi. Ukoliko na nju niste spremni od prve sekunde. A bit ćete ako analizirate situaciju oko sebe na pravi način.

Da nije lako, nije. Jer, čak 30 posto direktora nakon promjene posla vrlo brzo odlazi i s te nove pozicije. To pokazuju istraživanja provedena u Sjedinjenim Američkim Državama. I, tiču se visokih pozicija, što jasno potvrđuje koliko se teško uklopiti ako se ne obavi priprema. Zaposlenima na nižim razinama čak je lakše, jer ne rukovode situacijom, no onima koji su na rukovodećim pozicijama znatno je teže ako idu kontra već uhodane kulture poslovanja.

Shvatio je to na teži način Amazonov veteran Sebastian J. Gunningham kad se odlučio 2018. prijeći u WeWork kao potpredsjednik, da bi vrlo brzo postao direktor automatizacije. Sam je ustvrdio da mu je prilagodba bila daleko teža od očekivane jer osim što se našao u najbrže rastućem i najvrednijem startupu na svijetu, morao je s rujnom prošle godine naslijediti karizmatičnog suosnivača Adama Neumann. Koji je imao svoj vrlo osebujan način poslovanja, ne baš omiljen među investitorima. Ali, na taj je način funkcionirao, što Sebastian J. Gunningham nikako nije mogao pa se morao podosta snalaziti da bi napravio zaokret.

To se može postavljanjem konkretnih pitanja, upoznavanjem ljudi, investitora, partnera, klijenata, korisnika... Kad se sve to zaokruži, dobije se jedna konkretnija slika, a nakon nje može se lakše prema naprijed.

Ovu i slične vijesti pronađite na ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 06.08.2020. / Marko Perić, ictbusiness.info