Kako odgovoriti na sva trik pitanja na razgovoru za posao?

Kako odgovoriti na sva trik pitanja na razgovoru za posao?

Sva pitanja služe kako bi vas ispitivači, često psiholozi, što bolje upoznali. Iskusna psihologinja na tom polju otkrila nam je kako treba odgovoriti na sva pitanja koja vas mogu zbuniti.

Prosječno psihologijsko testiranje za posao može trajati 2,5 do 3 sata, a razgovor kandidata s psihologom otprilike oko sat vremena, kažu stručnjaci koji poslodavcima pružaju uslugu testiranja kandidata radi odabira novih zaposlenika.

Nakon što ste poslali 30-ak molbi na koje većina poslodavaca nije ni odgovorila, poziv na testiranje probudio je nadu, no kad se pred vama nađe opširan test osobnosti i inteligencije te najava da ćete nakon toga proći i procjenu kod psihologa, počinje - stres.

Zašto sve više poslodavaca kod izbora kandidata za posao pribjegava metodama koje izgledaju kao mučenje? I kako se nositi s testovima koji se često provode u ograničenom vremenu, pod stresom, s pitanjima koja ponekad djeluju kao da se netko s vama šali?

- Cilj korištenja psihologijskih testova i intervjua prilikom selekcije je što kvalitetnije upoznati potencijale kandidata, njegovu motivaciju, način na koji pristupa poslu, kako se nosi sa stresnim situacijama, na koji način gradi komunikaciju i odnose s drugima, kako organizira svoj rad i slično - kaže Martina Trboglav, profesorica psihologije i viši konzultant u organizaciji Ramiro, koja se bavi savjetovanjem u području razvoja ljudskih potencijala.

- Psihologijski testovi pomažu u što nepristranijoj procjeni kandidata. Pritom je važno naglasiti da je proces psihologijske procjene vrlo složen zadatak kojeg i zakonski mogu provoditi samo psiholozi. Naime, rezultati različitih testova i intervjua se ne mogu promatrati matematički, već je svakom pojedincu važno pristupiti individualno, s velikom pažnjom i znanjem, kako bi se svi prikupljeni podaci na kvalitetan način integrirali u cjelovitu sliku - ističe.

Većina razgovora sadrži nekoliko „krugova“ vrlo sličnih pitanja. U pravilu, prvi krug pitanja su ona načelna, o iskustvu, bivšem poslodavcu, odnosu s kolegama na bivšem radnom mjestu te motivaciji da se prijavite za posao. Drugi krug čine pitanja koja otkrivaju karakteristike ličnosti i koncentriraju se na neke specifične osobine koje su potrebne za to radno mjesto, dok ćete u trećem krugu najčešće morati reći zašto biste bili dobar kandidat za to radno mjesto.

Zvuči jednostavno, no u mnogo slučajeva ispitivači-psiholozi koriste i igre ili trik-pitanja, uz čiju pomoć mogu steći širi dojam o vama. Na primjer, o tome što zaista mislite o sebi, koliko ste snalažljivi pod pritiskom, kako komunicirate s drugim ljudima i slično.

- Poslodavci posebno cijene sposobnost sagledavanja šire slike poslovanja te pristupanja zadacima s interesom i promišljanjem što se radi i kako se postojeći procesi mogu poboljšati. Cijeni se i dobra sposobnost otvorene i konstruktivne komunikacije s drugima, odnosno pozitivan pristup poslu i komunikaciji - kaže Martina Trboglav.

A to što ste u stresu i što možda u razgovoru nećete reagirati savršeno ne bi trebao biti problem. Naime, testovi su konstruirani tako da u što većoj mjeri ukazuju na stabilne karakteristike osobe, koje se mogu uočiti neovisno o okolnostima i ograničenom vremenu unutar kojega se kandidat prezentira.

Donosimo detalje koji mogu pomoći u pripremi te osnovna pitanja na koja biste se trebali pripremiti.

Kako se pripremiti za test i razgovor?

Pripremamo se cijeli život, usavršavanjem, stjecanjem iskustva i novih vještina, samo to daje potrebnu dozu sigurnosti. No, raspitajte se o poslodavcu, tvrtki te radnom mjestu za koje se javljate.

- Prisjetite se dosadašnjih uspjeha, da biste se doveli u pozitivno emocionalno stanje i eliminirali napetost i stres - ističe M. Trboglav.

Trebamo li (i mi) pomoć psihologa?

U posljednje vrijeme pojedinci se češće odlučuju na to da sami prođu kroz postupak psihologijske procjene, kako bi znali što ih čeka kad se kandidiraju za posao. No, to je i dobar način da dobijete korisnu povratnu informaciju o sebi i svojim potencijalima, što može pomoći da postanete svjesni svojih snaga i prostora za napredak.

Što 'oni' znaju, a vi ne?

Prije konkretne preporuke u kojoj mjeri kandidat odgovara za radno mjesto, psiholog radi i analizu radnog mjesta i toga kakav se kandidat može uklopiti u organizaciju. Izrazito društvena osoba koja voli dinamičan posao bolje će se snaći u ulozi prodajnog savjetnika, nego kao analitičar okružen hrpom grafikona i papira, na primjer.

Što kad poslodavac pita imate li mana?

- Samosvjesna i samopouzdana osoba će bez problema reći što kod sebe vidi kao područje u kojem se može dodatno usavršavati, pri čemu može navesti i konkretne korake koje već poduzima ili planira napraviti. Kvalitetan ispitivač, pogotovo ako je riječ o psihologu, ionako će te karakteristike sam uočiti, pa će iskrenost biti – dodatni adut - ističe Trboglav.

Može li stres sve pokvariti

- Naravno, postoje i faktori poput umora, ili životnih okolnosti koje utječu na to kako osoba sebe doživljava ili prezentira te svjesna ili nesvjesna potreba da se upravlja dojmom, što može utjecati na rezultate. No, u tome i leži uloga psihologa koji treba prepoznati što se krije iza „brojki“ dobivenih primjenom testova - ističe Martina Trboglav.

Što je važnije - vještine ili samoprezentacija?

U praksi se može naići na kandidata koji ima znanje i iskustvo, no procjenom sposobnosti i karakteristika ličnosti može se uočiti da se ne bi dobro uklopio i ne odgovara zahtjevima posla. I obrnuto, ima kandidata koji nemaju iskustvo, ali su izvrstan potencijal s obzirom na sposobnosti i način na koji pristupaju ljudima, što su karakteristike ključne za uspjeh, ističe Martina Troglav.

Svaki razgovor sastoji se od tri kruga pitanja, odnosno od svojevrsnog uvoda, zapleta i raspleta priče. Na početku slijede pitanja o vama, vašem radnom iskustvu, vještinama i motivaciji da se prijavite baš za taj posao, zatim pitanja koja mogu pomoći da se dobije zaokružena slika o vašim osobinama i karakteristikama ličnosti te nekoliko njih u kojima vam se ostavlja prilika da zaokružite priču i naglasite ono što sami smatrate važnim.

Testovi se razlikuju ovisno o specifičnostima posla, pa ćete ponekad odgovarati i na vrlo stručna pitanja, no za svaki taj krug postoji nekoliko onih koja će vam gotovo sigurno postaviti, kao i nekoliko onih za koja se prije razgovora trea malo pripremiti.

Uvod: Vi i vaša motivacija

Recite nešto o sebi, kakvo radno iskustvo imate, koje ste poslove radili – ukratko istaknite detalje iz svoje biografije. Ne počinjite priču od rođenja i ne pričajte anegdote, kratko naglasite najvažnije detalje iz poslovne biografije te vještine koje ste razvijali u slobodno vrijeme, ako je to bitno za novi posao.

Zašto tražite novi posao? Zašto ste napustili bivše radno mjesto?

- Budite pozitivni, ne sipajte gorčinu o bišem poslodavcu i bivšoj firmi čak i ako ste nezakonito dobili otkaz. Ako ste dobili otkaz, pokušajte ga predstaviti kao logičan kraj vaše karijere tamo i recite da je bilo vrijeme za nove izazove.

Što znate o našoj tvrtki, zašto ste se prijavili za ovaj posao? Što želite raditi kod nas?

- Prije razgovora obavezno se raspitajte o tvrtki. Dobar pristup bio bi: 'Već neko vrijeme pratim vaš uspjeh na tržištu i rado bih pomogao da se poveća prodaja'. Ako tvrtka potiče oobrazovanje radnika, ili je socijalno osjetljiva, recite da biste voljeli raditi u tako poticajnoj sredini.

Jeste li se već negdje javljali, gdje i za što?

Poslodavac želi dobiti sliku za kakva se radna mjesta javljate, da vidi kako želite razvijati karijeru. Budite otvoreni, no možete prešutjeti ako ste se javljali i na poslove spod svoje kvalifikacije samo da nađete nekakav posao, ili kod izravne konkurencije. Ako njima niste bili dobri...

Radite li na usavršavanju?

Istaknite edukacije, tečajeve, magisterij. Ako neko vrijeme niste radili na tome, ponudite kvalitetan razlog (na primjer djeca kojoj ste morali posvetiti pažnju) te naglasite da nastojite stvoriti uvjete da se nastavite posvetiti tome (djeca su odrasla, ili će ih čuvati baka).

Savjet: Početak razgovora je vjerojatno najstresniji, budući da ste tek upoznali ispitivača i još ste u stresu od toga što vas čeka, no pokušajte voditi računa o govoru tijela. Udobno se smjestite (ne vrpoljite se i nemojte utonuti u stolac!). Gledajte sugovornika u oči.

Držite ruke u krilu, no nemojte ih grčiti, neka budu slobodne za gestikulaciju. Atmosferu možete razbiti nekom pozitivnom primjedbom: pohvalite cvijeće na stolu, recite da vam se sviđaju boje u uredu...

Moguća trik pitanja:

Kako ste se slagali s bivšim poslodavcem?

Odlično, naravno, nikom ne treba svađalica! No, možete reći da se niste uvijek slagali u idejama koje treba primijeniti u poslu, ali ste zahvaljujući konstruktivnoj atmosferi najčešće dolazili do dobrih rješenja.

Što bi bivši kolege rekli o vama? Kako ste se slagali?

Odlično, naravno! Vjerujete da ste ostali u sjećanju kao korektan i ugodan kolega. No, možete reći da ste možda predugo radili zajedno i ponekad bili u situaciji da vas je rutina ograničavala. To je, ujedno, dobar razlog za promjenu posla.

Zaplet: Tko ste vi i zašto im trebate?
Jeste li timski igrač? Volite li atmosferu nadmetanja ili suradnje?

Kažite da volite znati za koji dio posla odgovarate da mu se možete posvetiti, ali vam je jako važna poticajna atmosfera u kojoj možete učiti od kolega. Ako dodate da 'malo natjecanja ne škodi', jer tako dajete najbolje od sebe, vi ste među idealnim kandidatima.

Kako podnosite pritisak, rokove, promjene iz sata u sat?

Ako ne funkcionirajte u takvoj atmosferi, možda je bolje to i na neki način priznati, no - mudro. Recite da vam je važno imati dovoljno vremena da se dobro pripremite za posao, pa kad treba možete doći ranije ili ponesete papire kući.

Postoje li ljudi s kojima ne biste mogli raditi?

Naravno da ne, nemojte krenuti u priču o tome kako prezirete neradnike, ili kako bezobraznike uvijek stavite na svoje mjesto. Vi cijenite sve ljude i vjerujete da svatko može dati određeni doprinos, ako je na pravom radnom mjestu i ako je suradnja kvalitetna.

Jeste li imali kakvih problema sa bivšim šefom, kolegama, klijentima, strankama?

Niste, barem ne ozbiljnih. Ne morate nikoga kovati u zvijezde, jer to nije realno. Probajte naći sredinu: ponekad zna biti neugodnosti ako stranke dugo čekaju, ili kad moraju donijeti stotinu papira, no vjerujete da ste uspješni u tome da im maksimalno olakšate situaciju.

Koji su vaši projekti uspješno plementirani (na bivšem poslu)? Koje biste ideje-promjene-unapređenja voljeli implementirati kod nas?

Ovo je pitanje za koje se prije razgovora svakako trebate pripremiti. Taj odgovor treba ukazati na koristi koje poslodavac od vas može imati. Na primjer: 'vjerujem da biste mogli uštedjeti/da mogu pripremiti izlazak na inozemno tržište /ponuditi rješenja koja će poboljšati prodaju...'

Savjet: Ako funkcionirate samo u rutinskim situacijama, ne možete se brzo prilagođavati i ne možete se koncentrirati u uredu u kojem vlada gužva, ne lažite. Nije problem samo u razgovoru za posao, nego i u tome što biste sami bili nezadovoljni i vjerojatno neučinkoviti. Radije pitajte postoji li mogućnost rada od kuće, ili povremene suradnje na projektima dok ne pronađete odgovarajući posao.

Moguća trik pitanja:

Što je vaša najveća prednost? Što je vaša najveća mana?

Vaša najveća prednost trebala bi biti da pozitivno iskoristite svoju manu. Ako vam postave jedno od tih pitanja, odmah odgovorite i na drugo. Na primjer: Još nisam radila na kompjuterskom programu koji koristi vaša tvrtka, no radila sam na ranijim verzijama i brzo usvajam promjene.

Je li vam važniji novac ili zadovoljstvo poslom?

Kažite da ste svojedobno radili za nešto manju plaću od one koja bi odgovarala vašoj stručnoj spremi i stažu, jer ste znali da na tom radnom mjestu nešto naučiti i da ste na to uvijek spremni. Pogotovo ako je plaća redovita. Vaš posao vas ispunjava i to nema cijenu.

Koliku plaću ste imali, odnosno koliku plaću očekujete?

Poslodavac procjenjuje koliko ste realni, ali i koliko malo vas može platiti. Dobra prilika da kažete: Počeo sam od 4000 kuna i napredovao, tako da je zadnja plaća bila oko 6000 kuna. Takvog radnika ne treba podcijeniti. Prije razgovora raspitajte se o plaći za to radno mjesto i odredite sredinu kojom bi bili zadovoljni.

Kakav ste vođa, biste li radije da vas se boje ili da vas vole?

Želite da vas poštuju i uvažavaju vaš trud. Vi volite poticajnu atmosferu u kojoj podređeni i nadređeni ravnopravno komuniciraju o detaljima posla i nadopunjavaju se, s tim da se zna što je čija odgovornost. Važno vam je to da posao bude dobro obavljen, a ne puke formalnosti.

Zaključak: Zašto baš vi?

- Zašto bismo trebali zaposliti baš vas?

Vrijeme je da zaokružite priču: podsjetite ispitivača na svoje najjače osobine. Na primjer, osim formalnog obrazovanja i uobičajenog iskustva, možda imate i neki dodatni plus. I još nekom rečenicom pokažite da cijenite tvrtku u kojoj se natječete za posao.

Kad ste spremni početi?

Odmah, odnosno dat ćete sve od sebe da to bude što prije. Ako u „staroj“ tvrtki morate odraditi otkazni rok, recite da ste se spremni organizirati tako da novom poslodavcu povremeno budete na raspolaganju.

Gdje se vidite za pet godina?

Poslodavac želi provjeriti koje su vaše ambicije, pa iskreni odgovor u stilu: 'Ako Bog da zdravlje, na nekom šefovskom mjestu, s visokom plaćom i malo obaveza...' malo prilagodite. Trebali biste pokazati da imate neki poslovni plan, da vjerujete da bi vaš trud mogao uroditi napredovanjem, novim projektima...

Imate li vi koje pitanje za mene?

Pripremite se za to prije razgovora. Na temelju informacija koje ste prikupili o tvrtki pokažite da vas zanima njen uspjeh.

Na primjer: Primijetio sam da se pripremate za Njemačko tržište. Čini mi se da bi to mogao biti dobar potez, što su pokazala istraživanja tržišta, može li to nadmašiti izvoz u Austriju?.

Savjet: Ako vam se čini da u jednom dijelu razgovora možda niste dali sve od sebe, nastojte da se to u završnom dijelu ne vidi, odnosno iskoristite ga za popravak. Nemojte zaključivati razgovor rečenicom: 'Vidim da vam se nisam dopao.'

Umjesto toga, zamolite da vam precizno kažu kada se očekuju rezultati te tko će vam ih i kada javiti. Zahvalite što ste imali priliku za razgovor. Ovo je prilika da pitate koliko kandidata se prima u ovom krugu te jesu li u planu nova zapošljavanja do kraja godine, kako biste naknadno, u slučaju da vas ne prime, zamolili da zadrže vaš životopis i imaju vas na umu.

Moguća trik pitanja:

Znate li koliko se kandidata javilo, nadam se da ne očekujete previše?

Znate vi to jako dobro, pogotovo ako ste dio vojske od 360.000 ljudi na burzi, ili ako vam je to 15. razgovor za posao. To vam daje pravo da kažete da razumijete da vlada veliki interes za njihovu tvrtku (pitajte koliko je točno molbi stiglo na natječaj), i da se iskreno nadate da imate šanse.

Vi imate četvero djece, ovdje ne biste imali plaću kojom možete financirati sve troškove?

Da imate tri takve plaće i bankarski godišnji bonus vjerojatno ne bi bilo dovoljno. Vaša prednost je to što ste i do sada bili spremni raditi dodatne poslove ili preuzimati posebne projekte koji su bolje plaćeni da biste dodatno zaradili.

Pet godina ste bez posla, hoćete li se moći prilagoditi na nove obaveze i radno vrijeme?

Apsolutno! Cijelo to vrijeme vi ste radili na određenim projektima i imali rokove koje ste morali poštivati, tako da ste dobro organizirani. Djeca su s vremenom postala samostalna, pa vjerujete da neće biti nikakvih problema.

Kako biste reagirali da vam kažem da su vaši odgovori do sada katastrofalni?

Da je tako, dali bi vam to do znanja ranije, kiselim osmjehom i s onim 'javit ćemo se'. To je možda pokušaj da se vidi kako reagirate pod pritiskom. Zato nemojte prihvatiti da jest tako, nego recite: 'ako je tako, žao mi je'.

Probajte unijeti blagu dozu humora. Recimo: 'Žao mi je, ali imao sam i gorih dana'.

Čudne situacije i „glupa“ pitanja

Postoje situacije i naizgled nebitni detalji koji psiholozima koriste kao dodatni alat za procjenu osobe, a da ih u razgovoru zapravo nećemo biti svjesni. To je, prije svega, govor tijela, mimika lica, ili vaš pogled. Ma koliko bili pribrani i uspjeli kontrolirati situaciju na verbalnoj razini, ti detalji otkrivaju kako se stvarno osjećamo.

Osim toga, duga šutnja koju ispitivač ostavlja nakon odgovora pokušaj je da vas natjera da govorite bez poticaja i bez usmjeravanja. Istraživanja pokazuju da će 95 posto ispitanika početi pričati ako druga strana ne potiče komunikaciju, a kako govorite bez puno razmišljanja, otkrit ćete nešto o sebi što inače možda i ne biste otkrili.

Vaša je bivša tvrtka završila u stečaju?

Da, i? Uz pomoć neodređenih pitanja (bez dodatka koji se odnosi na vas), psiholog želi vidjeti kako ćete opisati tu situaciju, odnosno jeste li pesimist, optimist i kako se nosite s poteškoćama. Uspješni ljudi češće govore u prvom licu, nego u drugom.

Dakle, nemojte reći: Kad se to dogodilo bilo je teško..., nego: U toj mi je situaciji bilo jako teško, ali....

Izbacite poštapalice: jel, čujte, ovaj, znate, pa... Istraživanja pokazuju da 'pomoć' tih riječi trebaju samo nesigurni. I ne govorite u pasivu. 'Bio sam zadužen' i 'Dan mi je zadatak'... i slične rečenice djeluju pomalo čudno. Zato: 'Radio sam na', 'Preuzeo sam zadatak'.

Kako se izvući ako...

Ne znate odgovor - pokušajte s najjednostavnijom tehnikom: nisam se do sada susreo s time, je li to važan dio poslovanja na tom radnom mjestu? I nastojte dodati: vjerujem da to mogu brzo naučiti.

Ste blokirali – nervozni ste i na pitanje o tome je li vam problem putovati na posao s obzirom da nemate automobil nešto ste promrmljali i ostali gledati u zid? Recite: Oprostite što nisam bio dovoljno jasan, no to sigurno neće biti problem.

Promijene ton. Sve je bilo u redu, a onda su ispitivača pozvali u drugu sobu i njegovo se ponašanje promijenilo? Pitajte: Želite li da se nađemo neki drugi dan, možda se nešto loše dogodilo?

Protuzakonita pitanja: o vašem invaliditetu, obiteljskom statusu, broju djece, kreditnim obavezama, o vjerskim uvjerenjima... Nastojte reći onoliko koliko mislite da poslodavac ima pravo znati, ako inzistira dalje, zatražite da vam objasni zašto je to važno.

Kasnite na razgovor.  Nastojte nazvati i reći da ćete kasniti, odnosno iskreno se ispričajte i ponudite da pričekate dok ispitivač ne obavi hitne poslove, pa da vas onda pozove.

Shvaćate da ste otišli u krivom pravcu - probajte se vratiti na odgovor koji se od vas traži s dozom humora. Recite: Vrlo ste ugodni, ako me ne prekinete, nećete me se riješiti.

Zvoni mobitel – Ispričajte se što ga niste isključili i smislite razlog zašto niste. Recimo – očekujete važan poziv jer je supruga kod liječnika. No, odmah ga utišajte, nemojte razgovarati.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 19.08.2020. / 24sata.hr