Intervju otkriva loše radno mjesto

Intervjui su sastavni dio gotovo svakog natječaja za posao. Iako variraju u svojoj složenosti, intervjui za posao mogu vrlo često predstavljati prvu signaturu lošeg radnog mjesta. Profesionalci u zapošljavanju će vam vrlo često u neformalnom razgovoru reći kako na intervjuu za posao prije svega treba slušati svoje instinkte. Ako vam vaš "mali unutarnji glas" govori da nešto nije u redu, trebalo bi ga, naravno ako imate mogućnost biranja i poslušati. Međutim, postoje i neki "manje ezoterični", vidljivi znakovi lošeg radnog mjesta.

Evo nekih od znakova sa kojima su se potencijalni posloprimci suočavali tijekom procesa intervjuiranja:

1. intervju zvan "Das Experiment"
– kako je prema poznatom njemačkom filmu o zatvorskom eksperimentu svoj prvi intervju za posao nazvala jedna hrvatska menadžerica. "Sjedila sam u tom velikom mramorom opločenom prostoru. Nigdje nije bilo nikoga osim mene i portira. Intervju je bio zakazan za 10 sati a ja sam kao pravi štreber došla 20 minuta ranije. Čekala sam dobrih četrdeset minuta i obratila se portiru sa molbom da nazove psihologicu i kaže joj da sam ja tu. Prošlo je još pola sata a ona se nije pojavljivala. Nakon toga je došla kao "Orlando Furioso" i pitala me gdje sam ja do sada? Nakon toga je uslijedio intervju koji je više nalikovao psihološkom eksperimentu u kojem sam ja trebala biti sretna što ovakva velika kompanija uopće želi i izdvojiti pola sata kako bi saslušala mene, malu i nebitnu pripravnicu. Izašla sam sa intervjua "pokisla kao miš", bez trunke samopouzdanja u sebe." Na žalost, naša menadžerica nije imala prevelikog izbora. Prihvatila je posao ali je nakon dvije godine promijenila tvrtku.

2. Neprofesionalno ponašanje – uz kašnjenje procesa intervjuiranja postoje i ostali oblici neprofesionalnog ponašanja prije i u tijeku samog intervjua. Zakazivanje intervjua "u zdanji čas", neodgovaranje na mailove potencijalnih zaposlenika sa upitima o daljnjem tijeku procesa regrutiranja, konstanti prekidi telefonom tijekom intervjuiranja bilo kod psihologa ili pretpostavljenog, iznenadno završavanje intervjua bez isprike, žvakanje žvakaće tijekom intervjuiranja. Neki su potencijalni zaposlenici doživjeli čak i izderavanje na njih tijekom intervjua. Sve to su "mini-momenti" koji označavaju potencijalno loše radno mjesto, kako ih je nazvala Ana Maravelas, konzultantica i autorica knjige "Kako smanjiti konflikte i stres na radnom mjestu".

3. Neprofesionalni pogledi i razgovori – ako potencijalni šef tijekom intervjua gleda više u vaš dekolte ili ako vas je i prije intervjua odmjerio pogledom koji je imao seksualne aluzije, te tijekom intervjua koristi prikriveni riječnik kojim otkriva "prave načine" na koji možete dobiti taj posao, znajte da će to i tražiti od vas. Neprofesionalnost se ne očituje samo u seksualnim aluzijama. Postoje šefovi koji će vam tijekom intervjua pogledima i razgovorom htjeti pokazati kako ste "mali i nebitni". Ako imate sreće i "ulovite" razgovor sa njegovim ili njenim zaposlenicima i osjetite potcjenjivački i nadmoćni ton razgovora, budite sigurni da ćete i vi biti podložni takvoj torturi ako pristanete na takav posao.

4. demotivirajući intervju – mnogi su se zaposlenici tijekom procesa intervjuiranja s pravom zapitali zašto ova tvrtka uopće zapošljava nove ljude. Razlog tomu je što je osoba koja ih je intervjuirala, bilo psiholog ili potencijalni šef, govorila uglavnom o tome kako je u tvrtki loša atmosfera, šefovi se ponašaju neuljudno, stalne su prijetnje otkazom i sl. Činjenica je da i osobe koje vas intervjuiraju mogu imati loš dan ili se ne osjećati dobro. Međutim, profesionalnost od takvih osoba iziskuje prikazivanje tvrtke u što je moguće boljem svjetlu, bez obzira na njihovo osobno mišljenje ili trenutne osjećaje.

Na svu sreću, mnogi zaposlenici u Hrvatskoj nisu doživjeli ovakve intervjue za posao, što pokazuje da su procesi zapošljavanja u mnogim tvrtkama na profesionalnoj razini. Međutim, profesionalizam u zapošljavanju je isto tako predmet cjeloživotnog učenja. Kod izabira novog posla vjerujte svojim unutarnjim signalima koji vam govore da nešto nije za vas. Intervju predstavlja prvi susret sa tvrtkom, i ako vam taj susret nije "zavibrirao" pozitivno, budite sigurni da neće niti daljnji tijek vašeg rada u takvoj organizaciji.
Mr. sc. Ratka Jurković

Srijeda, 08.12.2010.