Zašto ne možete naći posao?

Zašto ne možete naći posao?

Već dulje vrijeme pokušavate, ali nikako vam ne uspijeva naći posao koji uistinu želite. Sami ne možete pronaći razlog vašeg neuspjeha, ali možda ipak činite neke greške.

Ovih dana nije lako na tržištu rada. Ipak, ljudi dobivaju posao. Unatoč velikom broju otkaza koji su u zadnje vrijeme podijeljeni, puno poslodavaca zapošljava. U nekim slučajevima smanjuju radnu snagu više nego što je operativno potrebno i popunjavaju ta mjesta s osobljem za koje se nadaju da su kvalificiraniji i da će biti profitabilniji.

Kriza koja je započela 2008. naučila nas je da postoji pravi i krivi način traženja posla. Ako je vaša potraga naišla na mrtvu točku, provjerite stojite li sami sebi na putu. Možda činite jednu od ovih 10 grešaka.

1. Vaš životopis ne ispunjava očekivanja
u 2009. dobar životopis je konkretan, odmah poslodavcu daje do znanja u čemu ste dobri i kakve biste poslove htjeli raditi, napisan je jasnim i svakodnevnim jezikom koji koriste stvarni ljudi. "Profesionalac orijentiran prema rezultatima" i "kreativan način razmišljanja" su fraze iz 80-tih i neće vam pomoći da se izdvojite u gomili kandidata za posao.

2. Vaša molba nije ciljana
Dok čita vašu molbu poslodavac bi trebao misliti: "umirem od želje da upoznam autora ove molbe" (Naravno, ne baš tim riječima). Najgore su molbe u kojima piše „u prilogu potražite moj životopis", a u njima ne možete naći ni jednu riječ koja povezuje taj životopis (i njegova vlasnika) s određenim radnim mjestom za koje se natječe.

3. Niste angažirani
Potraga za poslom je uspješna kada kandidati izdvoje određen broj sati tjedno tom procesu. Prijavljujući se tu i tamo na koji natječaj nećete dobiti tražene rezultate.

4. Igrate na sreću
Ako samo sjedite kod kuće na internetu i šaljete životopise koji završavaju u crnoj rupi korporativnih odjela ljudskih resursa, to je slično kao da se nadate da ćete osvojiti zgoditak na lotu baš u vrijeme kad biste trebali u mirovinu. Da biste bili uspješni morate izaći van i razgovarati s ljudima, također potrebno je uključiti sve ljude iz vaše mreže prijatelja i poznanika u vašu potragu za poslom.

5. Niste usklađeni s tržištem
Kandidat s najmanje sreće u traženju posla je onaj koji traži poslove koji ne postoje. Jednom kad shvatite da su neka zanimanja poput TV servisera ili kovača skoro potpuno izumrla, možete prilagoditi svoju potragu i alate kako bi se usmjerili na radna mjesta koje poslodavci pokušavaju popuniti.

6. Tražite od poslodavca da sam otkrije u čemu ste dobri
Previše molbi za posao samo opisuje prethodno radno iskustvo i znanja kandidata, a ne naznačuje koja su to konkretna znanja koje kandidat može ponuditi poslodavcu, a koja su bitna za radno mjesto za koje se natječe. Morate biti konkretniji. Ako se prijavljujete na natječaj za određeno radno mjesto, pišite o tom radnom mjestu. Ako šaljete otvorenu molbu, bez određenog radnog mjesta, pišite o poslovima koje bi mogli raditi, a to uključuje i konkretne nazive radnih mjesta.

7. Ograničavate svoje šanse
Poslovi iz snova se ne rađaju nego stvaraju. Nezamislivo je da posao iz snova bude objavljen na Internet stranicama neke tvrtke ili bilo gdje drugdje. Kada bi bio, cijeli bi se svijet prijavio na taj natječaj i vaše bi šanse za dobivanje toga posla bile ekstremno male. Nemojte unaprijed otpisati poslove koji vam ne zvuče savršeno - prijavite se! Što više razgovora obavite, više ćete naučiti i vaša će se potraga za poslom brže kretati.

8. Predstavljate se na ne tako sjajan način
Tipfeleri, pismene i gramatičke greške pokopat će životopis i molbu prije nego što kažete „keks". Dvaput provjerite jesu li vaš životopis i molba besprijekorno napisani prije nego što kliknete „pošalji". Provjerite koliko su privatni vaši profili na raznim društvenim mrežama i izbacite sve inkriminirajuće fotografije i sve ostalo što bi moglo naštetiti vašoj potrazi za poslom.

9. Blate vas
Ako vas pozivaju na prve i druge intervjue, ali ne dobivate konkretne ponude, možda imate problema s „preporukama" s nekog prijašnjeg posla. Zamolite prijateljsku agenciju za posredovanje pri zapošljavanju da provjeri taj podatak za vas. Ako vas blate (a niste počinili nikakav zločin na vašem zadnjem radnom mjestu) možete poslati pismo (ili angažirati odvjetnika da to učini za vas) kako bi zaustavili osobu koja to čini. To se zove kleveta.

10. Nalazite se na jako natjecateljskom tržištu
Ponekad posao koji želite i mjesto na kojem živite jednostavno nisu uskladivi. Ako ponuda kandidata uvelike nadmašuje broj otvorenih pozicija, možda ćete morati promijeniti ili prilagoditi vaše zahtjeve u jednoj ili drugoj kategoriji.

Četvrtak, 27.12.2012.