Koje su najbitnije stvari ako želite dobiti posao? Jedno pitanje je posebno delikatno i važno ga je postaviti u pravo vrijeme

Screenshot: Dnevnik.hr

Koje su najbitnije stvari ako želite dobiti posao? Jedno pitanje je posebno delikatno i važno ga je postaviti u pravo vrijeme

U Hrvatskoj je trenutno nezaposleno oko 122.000 osoba. Broj slobodnih radnih mjesta je oko 26.000. Osim mjesta prebivališta, niz je faktora koji mogu utjecati na prednost pri zapošljavanju, a Zorana Vukić je za Informer istražila što je sve potrebno za kvalitetnu pripremu pred razgovor za posao.

Posljednjeg dana ožujka 2022. godine na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije bilo je nezaposleno ukupno 19.372 osobe, što je 27 posto manje u odnosu na isti period lani. Velika većina njih se mora suočiti s pronalaskom novoga posla, ali i pripremom svega potrebnog za obavljanje razgovora.

"Osoba prilikom gubitka posla ili traženja prvog posla prvo mora osvijestiti svoje zanimanje. Što želi raditi, koje kompetencije ima, koja znanja ima, i onda to usporediti s tržištem rada", rekla je Marija Halić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

"Informacije koje mi prikupljamo su o stručnosti nezaposlene osobe - znači od radnog iskustva, kvalifikacija, obrazovnih programa koji su završile, do raznih dodatnih edukacija, znanja stranih jezika, vozačkih dozvola i slično", dodala je savjetnica HZZ-a Draženka Pucko.

Nakon informiranja o tome što se traži na tržištu rada osoba u potrazi za poslom treba ozbiljnije pristupiti i pisanju životopisa kako bi se prijavila za traženo zanimanje.

"Informacije u životopisu trebaju biti točne, znači istinite. Životopis mora biti gramatički i pravopisno ispravno napisan. Isto tako uz životopis je dobro pripremiti motivacijsko pismo ili molbu kroz koju se zapravo obraćate poslodavcu, predstavljate sebe u nekoliko rečenica", tvrdi Halić.

Najvažnija je priprema a razgovor za posao

Hrvatski zavod za zapošljavanje nezaposlenima će osigurati pomoći oko sastavljanja životopisa, u profesionalnom usmjeravanju, kao i u vidu radionica ili direktnog kontakta sa savjetnicima.

Prilikom pisanja životopisa i motivacijskog pisma nezaposlene osobe trebaju navesti zbog čega se prijavljuju za radno mjesto, koje su njihove kompetencije, znanja i vještine, ali je potrebno istražiti i očekivanja od poslodavca.

"Kad osoba dobije poziv za razgovor, bitno je da se za razgovor pripremi i to tako da se informira o poslodavcu. Znači u kojoj djelatnosti poslodavac djeluje, čime se bavi, koja je njegova vizija, misija, strateški ciljevi, strategija, kao i koje vrijednosti njeguje u svojoj firmi", ističe Halić za Informer.

Poslodavac će osobi koja pristupi razgovoru za posao postaviti i nekoliko pitanja za koja je potrebno unaprijed pripremiti odgovor. Uz to treba paziti i na izgled koji neće biti presudan, ali će biti vrlo važan u donošenju odluke.

"Izgled govori koliko vam je uopće bitan susret s poslodavcem. Zato je bitno da budete lijepo obučeni, da budete uredni, čisti, čiste kose. Jer kad uđete u prostoriju za razgovor ono što ostavlja taj prvi dojam - on je izuzetno važan. Zato je važno da uz izgled kandidat prilikom razgovora za posao i aktivno sluša. Znači da sluša pitanje koje mu poslodavac postavi i da daje konkretne odgovore na to pitanje. Odgovor na to pitanje može biti 20 sekundi, maksimalno do dvije minute", preporučila je zaposlenica HZZ-a...

Ostatak vijesti i video reportažu potražite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 02.05.2022. / Zorana Vukić / Informer