Kako u 2011. godini doći do posla?

Posao iz snova nije lako pronaći, ali postoji. Možete raditi posao koji volite, i to u mjestu u kojem želite ako se potrudite. Promjenom kriterija i stava dobiva se posao.

Kako biste lakše pronašli posao u 2011., zaboravite na ekonomsko stanje te se prestanite prijavljivati za poslove za koje niste kvalificirani ili ih ne želite. Budite iskreni, pa se zapitajte imate li potrebne vještine da počnete raditi, primjerice, već sutra. Iako lijepo zvuči "spreman naučiti", većina tvrtki danas želi zaposlenike koji mogu odmah početi raditi bez ikakva poučavanja. Pritom se zapitajte i što želite raditi, koje su vaše najbolje vještine, a kojima se najviše služite, pa ih uzmite kao mjerilo prema kojem ćete tražiti posao.

Čini li vam se da ste pogledali svaki posao, ali niste naišli na neki koji odgovara vašim vještinama, možda je vrijeme da steknete nove. Dok nemate posao, idealno je vrijeme da se "vratite u školu" ili upišete tečaj koji vas zanima te od kojeg ćete imati koristi. Iako je većini najvažnije pronaći posao, postavljanje kratkoročnih, primjerice mjesečnih, ciljeva poput učlanjenja u profesionalnu organizaciju pomoći će vam da napredujete, a i povećat će vam samopouzdanje te motivaciju.

Također, iako trenutačno ne radite, budite u tijeku, pratite tržišno stanje i nove tehnologije, a možda vam se i pruži prilika za posao. No ako potraga nije urodila plodom, možda biste trebali proširiti potragu na novi grad ili državu zato što to može biti dobar i uspješan potez. Poslodavci ne traže nužno lokalne zaposlenike, a rado će zaposliti stručnjaka iz drugoga grada ili države.

Novi_posao

Isprobajte nešto novo
Traženje posla često postane rutina, pa isprobajte nove strategije. Nemojte samo tražiti na internetu. Pošaljite životopis "regruteru" jer će vam se, radeći s njim, pružiti prilike za koje niste ni znali.

Istaknite se nečime u mnoštvu prijavljenih
Naiđete li na posao koji vam se čini savršen, učinite nešto čime ćete se suptilno istaknuti u mnoštvu. Prije nego što se prijavite za posao, saznajte kako se zove osoba koja zapošljava ili netko iz istog odjela pa joj pošaljite e-mail. U 2011. godini sve je dopušteno.

Internetski ugled
Potraži li vas mogući poslodavac na internetu, a vjerojatno hoće, možete kontrolirati ono što će vidjeti. Profesionalni rezultati pretrage koji vas prikazuju kao sposobnog radnika puno su bolji od neprimjerenih slika na Facebooku.

Pozitivan stav je bitan
Umjesto da vam prepreke u traženju unište motivaciju, pokušajte naučiti nešto iz njih. Manjak razgovora za posao možda znači da biste ponovno trebali procijeniti vještine ili promijeniti karijeru, ali je važno pritom ostati pozitivan.

Treba se znati dobro "prodati" na intervjuu
U današnje vrijeme nemojte biti skromni na razgovoru za posao. Unaprijed se pripremite pa imajte, primjerice, barem pet primjera koji će pokazati vaše najbolje kvalitete. Također, obvezno ostavite brojeve telefona na kojima poslodavci mogu potvrditi vaše preporuke.

Pokažite vještine
Želite li biti prisutniji na internetu, izradite web stranicu koja će pokazati sve vaše vještine, talente, profesionalnost i vjerodostojnost.

24sata.hr

Utorak, 14.12.2010.