Potražnja za inženjerima i developerima pada velikom brzinom

Potražnja za inženjerima i developerima pada velikom brzinom

Broj otvorenih radnih mjesta u sektoru visoke tehnologije i dalje pada, za daljnjih tri posto tijekom svibnja u usporedbi s prethodnim mjesecom, prema podacima izraelskog Središnjeg ureda za statistiku.

Ovaj negativni trend, koji je započeo prije otprilike godinu dana, doveo je do značajnog pada potražnje od 48 posto za inženjerima i 60 posto softver developera u usporedbi s rekordnom situacijom iz veljači prošle godine.

Međutim, unatoč sveukupnom smanjenju broja otvorenih radnih mjesta u različitim sektorima, ukupan broj njih u gospodarstvu ostao je stabilan. Svakako, ove brojke služe kao važni pokazatelji za tržište rada i utječu na odluke o kamatnim stopama, kao i o vladinim politikama.

U svibnju je broj otvorenih radnih mjesta za inženjere u sektoru visoke tehnologije iznosio oko 9400, uključujući njih oko 5500 za softver developer.

Smanjenje broja otvorenih radnih mjesta nije ograničeno samo na visokotehnološki sektor, već je opći trend koji odražava sveukupni pad broja otvorenih radnih mjesta u gospodarstvu. To se može pripisati procesu monetarnog stezanja, koji je pridonio globalnom gospodarskom usporavanju.

Međutim, najnovije izvješće nije pokazalo nikakvo smanjenje ukupnog broja otvorenih radnih mjesta u svim sektorima, koji iznosi oko 130.000 u usporedbi s oko 150.000 tijekom prvog kvartala prošle godine.

Podaci o otvorenim radnim mjestima dobivaju se anketom koju provodi Državni zavod za statistiku među subjektima s pet i više zaposlenih, a tiče se u ovom konkretnom slučaju američkih prilika.

Taj podatak služi kao ključni pokazatelj stanja na tržištu rada i uzima ga u obzir pri određivanju kamatne stope od strane središnje banke. Brojke također pomažu vladi u prepoznavanju trendova na tržištu rada i formuliranju odgovarajućih odgovora na situaciju, u ovom slučaju, zabrinjavajuću.

Više sličnih tekstova pronađite na vodećem ICT portalu u RH: ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 11.09.2023. / ictbusiness.info