GENIJALNA IDEJA

Radnici žele poslove bez sastanaka

Radnici žele poslove bez sastanaka
Profesor sa Sveučilišta Sjeverna Karolina i softverska kompanija Otter.ai napravili su studiju unutar 20 industrija na američkom tržištu, u kojoj je sudjelovalo 623 zaposlenih, a pokazuje podosta alarmantne podatke vezane uz održavanje sastanaka.

Naime, osim što kod zaposlenih sastanci izazivaju nezadovoljstvo, ponajprije zbog činjenice da su često neproduktivni, nepotrebni i jednostavno traju predugo, čine enormnu financijsku štetu. Riječ je o milijunima i milijunima američkih dolara.

Konkretnije, kad bi se odrekli "sastančenja", u kompanijama s do stotinu zaposlenih, uštedjeli bi godišnje oko 2,5 milijuna dolara. One s minimalno 5000 zaposlenih uštedjele bi oko stotinu milijuna dolara! Prosječno, godišnje se troši oko 25.000 dolara po zaposleniku. Zašto?

Jer dok je na sastanku, zaposlenik ne obavlja posao koji bi mogao pa samim time pati njegova produktivnost. Ako ostaje duže na poslu, to košta prekovremen sate ili dodatne slobodne dane. Rezultat je identičan - kompanija gubi novac.

A sve ovo ne bi ugledalo svjetlo dana da nije bilo pandemije koronavirusa, koja je primorala mnoge na rad od kuće. Razna su istraživanja pokazala da se time povećala produktivnost, no jedan od razloga zašto je tako jest manje sastanaka.

Istina, na daljinu su se izvodili sastanci, ali u trenucima dok zaposleni ne moraju imati upaljenu kameru i mikrofon, lakše su se mogli doslovno isključiti i raditi svoj posao, što ne mogu dok su fizički prisutni na njima.

To nije ugrozila ni loša činjenica - kroz pandemiju su zaposlenici radili u prosjeku 48 minuta duže i imali više sastanaka. Tako nešto zaposleni smatraju iritantnim i frustrirajućim te strahuju da će po potpunom povratku u urede to postati praksa.

Samo, dok je na daljinu prekovremeni rad bio nepoznanica u smislu financijske, ili neke druge, kompenzacije, u fizičkom smislu neće biti... A to znači samo jedno - gubitak još novca za kompanije. Osim ako ne srežu sve te nepotrebne sastanke.

Ovaj i slične tekstove pronađite na vodećem ICT portalu ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 01.02.2024. / ictbusiness.info