Rezultati ankete: Hrvati u strahu za radno mjesto

Portal posao.hr proveo je tijekom mjeseca rujna anketu u trajanju od tjedan dana na temu financijske krize kojom se željelo ispitati postoji li među Hrvatima strah od gubitka radnog mjesta. Od ukupnog broja osoba koje su odgovorile na anketno pitanje „Strahujete li zbog financijske krize za svoje radno mjesto?“, njih 46 posto izrazilo je zabrinutost za svoju budućnost dok je 39 posto ispitanika, većinom nezaposlenih osoba, na pitanje odgovorilo negativno. Anketi je pristupio 621 ispitanik od kojih je njih 15 posto izjavilo kako nisu razmišljali o eventualnim posljedicama financijske krize po njihovo radno mjesto.

I dok većinu ispitanika brine mogućnost gubitka posla, razlozi straha razlikuju od osobe do osobe. Jedni spominju kako im je otkaz već najavljen, drugi se boje jer su zaposlenici privatnih tvrtki, a nesigurnost postoji i među osobama zaposlenim u djelatnostima koje ne ispunjavanju osnovne životne potrebe prosječnog građanina. Strah da će trenutna gospodarska situacija smanjiti potražnju za radnom snagom prisutan je i kod nezaposlenih osoba koje smatraju da će im sada biti još teže pronaći posao te da će biti primorani prihvaćati poslove koji nisu vezani uz njihovu struku.

Među ispitanicima koji su naveli da se ne boje za svoje radno mjesto, prevladavaju nezaposlene osoba koje navode kako se ne mogu bojati da će izgubiti nešto što ionako nemaju. Zaposlene osoba koje ne brine gubitak posla razloge svoje sigurnost pronalaze u činjenici što ili rade za stranu firmu ili rade posao koji je uvijek tražen, dok ima i onih koje više brine mogućnost smanjena plaće.

posao.hr

Ponedjeljak, 03.11.2008.