Najgori primjeri zaštite na radu

Svaki posao nosi svoje rizike i opasnosti. Ipak neki poslovi su opasniji od drugih. Ako se tome još pridoda faktor nepoštovanja pravila za zaštitu na radu - dobijemo top listu najopasnijih situacija na poslu.

20. Postavljači natpisa
Kad je u pitanju sigurnost ovi dečki ništa ne prepuštaju slučaju. Čvrsti stisak kolege oko gležnjeva jedan je od najboljih načina osiguranja od pada, naravno u slučaju da  ste u dobrim odnosima s kolegom koji vas drži.

 

19. Elektroinstalateri
Kao što ćete vidjeti iz kasnijih primjera - električari i monteri javne rasvjete često se susreću s istim problemom, a to je kako dosegnuti žarulju ili instalaciju koja se nalazi negdje visoko. Ono što ćete također vidjeti je da se svi oni na sličan način „rješavaju“ taj problem… ili zapravo stvaraju još veći. Prosudite sami.

 

18. Serviseri javne rasvjete
Dvojac sa prethodne slike su prave male bebe u odnosu na ovu dvojicu. Zapravo četvoricu, ako malo bolje pogledate.  Dok jedan mijenja instalaciju, a drugi sa lakoćom pridržava ljestve, druga dvojica promatraju i čekaju da kolega završi svoj posao...

 

17. Dostavljač
Mnogi dostavljači se žale da im je posao težak… sati i sati provedeni u autu ili na motoru, prometne gužve, niske plaće… sve su to razlozi njihovog nezadovoljstva. Radnik sa slike također je dostavljač. Ne vozi auto, ne zapada u prometne gužve, ali biste li se mijenjali s njim?

 

16. Brusač
Jedan od apsolutnih favorita je ovaj momak koji se od iskri koje nastaju prilikom brušenja odlučio zaštiti… prozirnom folijom! Nije loša ideja, ali možda je zanemario činjenicu da prilikom rada treba i disati, a da će mu folija pritom ne samo smetati nego ga potpuno onemogućiti u tome.

 

15. Zidari
Kako osigurati skelu? Evo recepta: uzmete dva stara stolca i stavite ih ispod skele s jedne strane, a s druge strane se poslužite s par betonskih ploča. Uspjeh zajamčen, kao i nesreća na radu.

 

14. Varioc
Ako vam se brusačeva ideja sa prozirnom folijom činila zanimljiva, onda ćete se oduševiti i ovom idejom kako se zaštitit od iskri prilikom varenja. I dok inženjeri i stručnjaci za zaštitu na radu godinama razbijaju glavu smišljajući što bolje zaštitne mjere, ovaj radnik zna što najbolje djeluje u praksi. Dakle - od iskri se idući put zaštitite listom papira! Da, dobro ste pročitali – list papira u potpunosti će vas zaštititi od iskri, jer  kao što svi znamo, papir nije zapaljiv. Dobra strana ovog vida zaštite je da slobodno možete zadrijemati, a da to šef ne primijeti.


13. Nosač prtljage
Kad idući put pomislite kako je posao nosača prtljage lagan i nezahtjevan prisjetite se ove fotografije. Nismo točno sigurni gdje se nalazi nosač prtljage, je li ispred ili ispod kolica, ali to nije ni bitno, samo je pitanje trenutka kad će neki od kofera pasti i prouzročiti nesreću.

 

12. Soboslikari
Dvostruka sigurnost - sve je jednostavno kada imate dvojicu kolega koje će vas držati za noge dok vi farbate dno bazena. U takvim trenucima gradi se snažna veza između članova tima i povjerenje koje traje godinama. Ili barem do prve nesreće.

 

11. Instalateri klima uređaja
U redu, razumijemo zašto ga jedan kolega drži za noge (s neugodnim pogledom u pozadinu pridržavanoga), ali zašto ga drugi kolega škaklja???

 

10. Građevinski radnik
Kad ste na građevini nikad ne znate kad će vam cigla pasti na glavu. Ako imate ovakvu super zaštitu čak i kad vam padne cigla na glavu nećete imati pojma da se to desilo. Naime, debeli sloj spužve pruža takvo dobru zaštitu da se jednostavno morate zapitati: čemu su uopće služe zaštitne kacige?

 

9. Ispitivač pesticida
Dobro, pa tko je ovdje lud… radnici koji nose zaštitna odijela i maske ili elegantno odjeveni gospodin s desne strane? Uvjereni smo da je situacija sljedeća: ili on zna nešto što oni ne znaju ili obratno… Uglavnom, sjajna fotografija za profile picture na Facebooku!

 

8. Vojni skladištar
Baš nas zanima kako su ovo objasnili šefu. Mislili su da je u rikvercu? Zamijenili su gas i kočnicu?

 

7. Automehaničar
Posao automehaničara jedan je od najopasnijih i najrizičnijih na svijetu… ako radite u ovakvoj „radioni“. Ovakve mjere sigurnosti jednostavno ne mogu završiti dobro. Ili će se auto prevrnuti na pločnik ili će poklopiti radnika koji ga popravlja.

 

6. Električar
Još jedan u nizu kreativnih električara. Ovaj nema problem sa visinom, ali ima sa znanjem. Očito ne nije bio u školi kad su učili da je voda vodič struje, a da struja ubija. U svakom slučaju – ludo hrabar momak!

5. Proizvodni tehnolog
Kad jedan viličar nije dovoljan - uzmite dva! Podignite jedan viličar drugim, a pritom još i dvojicu kolega kako bi dojam bio spektakularniji. I tako dok dvojica radnika riskiraju živote (zapravo trojica jer ni ovaj u donjem viličaru nije naročito siguran), četvorica kolega na galeriji promatraju što se to dolje događa. To se zove timski rad!

 

4. Električari... opet
Bager + ljestve + kolega koji vas pridržava = dobitna kombinacija za dosezanje visokih stupova javne rasvjete! Ne vjerujete, probajte sami pa nam javite kako je prošlo…

 

3. Pilot/aviomehaničar
Ah… ta dobra stara vremena, kad su se avioni popravljali u letu. Pilotima nije bilo dosadno kao danas, a i njihovi poslodavci su zadovoljno trljali ruke jer nisu morali zapošljavali servisere, tehničare, mehaničare… 

 

2. Monter javne rasvjete
Pri samom vrhu ljestvice… opet električari. Kao što ste vidjeli dosad, ovi genijalci stvarno znaju kako se nepotrebno izložiti opasnosti. S obzirom na sve dosad viđeno... mislimo da uz ovu sliku nije potreban nikakav komentar.

 

1. Perač prozora
Apsolutni pobjednik ovog izbora za najrizičnije radno mjesto je ovaj perač prozora. Pranje prozora samo po sebi nije osobito opasan posao, ali kad to radite na 34 kata iznad zemlje i pritom se samo lijevom rukom pridržavate za rub prozora… onda stvari postaju bitno drugačije. Za kraj samo nam preostaje da ovom peraču poželimo dugu i uspješnu karijeru.

Petak, 10.06.2011.