Devet pitanja koje američki poslodavac ne smije postaviti

Autor: Majda Žujo , 09. srpanj 2013. u 08:15
U SAD-u su neka pitanja zakonom zabranjena. To su, primjerice, pitanja koja otkrivaju nečiju starost, rasu, nacionalno podrijetlo (Thinkstock)

Jeste li ikada bili uhićeni? Jeste li u braku? Koje blagdane slavite? Imate li djecu? …

Prilikom razgovora za posao, kandidati se susreću sa svakakvim pitanjima. Ponekad potpuno prigodnim, ponekad čudnim, ali ponekad i ne baš primjerenim. Jasno je da poslodavci od potencijalnih zaposlenika žele dobiti što više informacija, no pritom zanemaruju činjenicu da
možda krše zakon.

Iako hrvatski zakon ne nalaže stroga pravila o poštivanju nečije privatnosti prilikom razgovora za posao, u SAD-u su neka pitanja zakonom zabranjena. To su, primjerice, pitanja koja otkrivaju nečiju starost, rasu, nacionalno podrijetlo, spol, religiju, bračni status ili pak seksualnu orijentaciju.

"Državni i federalni zakoni nalažu da su pitanja određenih kategorija ilegalna. Svakim pitanjem kojim se od kandidata zahtijeva da otkrije određene informacije, a to nije povezano s poslom koji bi obavljao, krši se zakon. Ipak, ukoliko poslodavac smatra da su neka od tih pitanja povezana s poslom ta pitanja imaju legitimitet, iako treba ispitati namjeru koja se skriva iza tih pitanja", poručila je za Business Insider Lori Adelson, pravnica za rad i zapošljavanje tvrtke Arnstein & Lehr. Ukoliko im netko postavi neprimjereno pitanje, Adelson kandidatima savjetuje da ne lažu već da pristojno odbiju odgovoriti.

"Mogu li vas zbog toga odbiti kao potencijalnog zaposlenika? Naravno, no ako to učine, čine upravo ono što ne bi smjeli", dodaje Adelson.  

Business insider donosi i najčešća pitanja koja su zabranjena u SAD-u. Evo nekih od njih:

1. Jeste li ikada bili uhićeni?

Poslodavac kandidata ne smije pitati o uhićenju, ali smije ga pitati je li ikada bio osuđivan za kriminalno djelo.

2. Jeste li u braku?

Iako to pitanje često postavljaju kako bi dobili dojam o vremenu koje kandidat može posvetiti poslu, ovo pitanje je zabranjeno, jer otkriva bračni status te seksualnu orijentaciju kandidata.

3. Koje blagdane slavite?

Potencijalni poslodavac to može pitati zbog svog rasporeda, no to pitanje otkriva vjeru kandidata pa je zabranjeno. Može ga se eventualno pitati radi li nedjeljom.

4. Imate li djecu?

Diskriminirati nekoga zato što ima djecu je protuzakonito, no ako poslodavac želi znati koliko vremena neki kandidat ima nakon posla, može ga pitati ima li dodatnih obaveza koje bi, primjerice, uključivale putovanja.

5. Iz koje ste zemlje?

Za ljude koji imaju drugačiji naglasak to se može činiti kao nevino pitanje, no može imati namjeru otkrivanja nečije nacionalnosti. Iako nemaju pravo propitivati nečiju nacionalnost, poslodavci imaju pravo pitati kandidata smije li raditi u određenoj zemlji.

6. Imate li dugova?

Poslodavci nemaju pravo miješati se u nečiju kreditnu sposobnost ili tražiti imovinsku karticu, osim ako to ne utječe na posao kojim bi se bavili. 

7. Pijete li u društvu?

Pitanje o konzumiranju alkohola za Amerikance je potpuno neprikladno. A čak ni alkoholičari koji su u procesu liječenja to ne moraju priznati.

8. Kad ste zadnji put koristili droge?

Poslodavcima u SAD-u zabranjeno je pitati jesu li kandidati u prošlosti koristili droge, no za razliku od alkohola, mogu ih pitati koriste li ih.

9. Koliko dugo radite?

Ovo pitanje poslodavcima daje naslutiti nečije godine. Također, kandidate ne smiju pitati kada su maturirali ili diplomirali, ali mogu pitati koliko godina rade u određenoj  struci.

Komentirajte prvi

New Report

Close