Rezultati istraživanja "Pušenje na poslu - potreba ili privilegija?"

Potreba za cigaretom jedna je od mojih osnovnih potreba čije mi ispunjenje tvrtka u kojoj radim mora omogućiti, smatra 36 posto pušača koji su pristupili istraživanju portala posao.hr pod nazivom "Pušenje na poslu – potreba ili privilegija?". Istraživanje je provedeno u periodu od 26.10. do 15.11., s ciljem utvrđivanja pušačkih navika Hrvata na radnom mjestu, a pristupilo mu je nešto više od 420 zaposlenih pušača.

Jednom dnevno čik pauzu uzima 11 posto ispitanika, 8 posto ih puši samo za vrijeme pauze za ručak, a 12 posto zaposlenih pušača uopće ne puši tijekom radnog vremena.

Prema podacima prikupljenim istraživanjem više od polovice ispitanika, njih 248, radi u tvrtkama u kojima je pušenje dozvoljeno i to većinom u samo određenim prostorijama (53 posto). Pušači koji ne smiju puštiti u prostorijama tvrtke u kojoj rade na cigaretu odlaze ispred zgrade (45 posto), u obližnji kafić (16 posto) ili na neko treće mjesto (7 posto). Njih 17 posto uopće ne puši tijekom radnog vremena, a čak 15 posto ispitanika skrivečki puši na poslu unatoč postojećim zabranama.

Na pitanje koliko često odlaze na pauzu za pušenje 35 posto ispitanika odgovorilo je da pauzu uzimaju četiri i više puta na dan, dok njih 34 posto pauzu za pušenje koristi dva do tri puta dnevno. Jednom dnevno čik pauzu uzima 11 posto ispitanika, 8 posto ih puši samo za vrijeme pauze za ručak, a 12 posto zaposlenih pušača uopće ne puši tijekom radnog vremena.

Pauze uglavno traju četiri do pet minuta (44 posto ispitanika), dvije do tri minute na pauzi provodi 17 posto ispitanika, a više od pet minuta čak 18 posto. Većina ispitanika na pauzi popuši jednu cigaretu (65 posto), dvije cigarete njih 17 posto, a tri i više 6 posto ispitanika.

Čak 36 posto zaposlenih pušača smatra kako je potreba za cigaretom jedna od njihovih osnovnih potreba čije im ispunjenje tvrtka mora omogućiti, dok se 49 posto njih slaže s tvrdnjom da je mogućnost pušenja na poslu privilegija koju im tvrtka može, ali ne mora omogućiti. Petnaest posto ispitanika ne slaže se s niti jednom od navedenih tvrdnji.

Istraživanje je rezultiralo i podatkom koji bi mogao zainteresirati sve tvrtke koje žele pomoći svojim zaposlenicima da prestanu s pušenjem. Na pitanje da li bi se priključili programu za odvikavanje od pušenja kada bi im tvrtka to omogućila, 55 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno. Njih 64 posto izjavilo je kako bi ih na prestanak pušenja motivirao i, u anketi neodređen, novčani iznos oo strane poslodavca.

Istraživanju je pristupilo nešto više žena (61 posto) nego muškaraca (39 posto), većinom u dobi od 25 do 34 (59 posto), sa završenom srednjom školom (35 posto) i fakultetom (30 posto). Što se tiče regionalne zastupljenosti najviše je ispitanika iz Grada Zagreba i zagrebačke županije (48 posto), Primorsko-goranske županije (9 posto), Splitsko-dalmatinske (7 posto) i Osječko-baranjske županije (6 posto).

Utorak, 20.11.2007.