Žene duže čekaju na posao

Žene u Hrvatskoj duže nešto duže čekaju na posao nego muškarci, a udio žena u ukupnoj nezaposlenosti po posljednjim podacima krajem listopada ove godine iznosio je 55,4 posto, prema 54,1 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ako se sve osobe koje su zasnovale radni odnos u Hrvatskoj 2001. godine poredaju prema duljini prethodne nezaposlenosti, vrijednost koja se nalazi u sredini toga niza iznosi 198 dana, podatak je iz Analitičkog biltena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Međutim, središnja vrijednost nije ista za oba spola. Kod muškaraca koji su se zaposlili tijekom prošle godine srednje trajanje nezaposlenosti iznosi 191 dan, a kod žena 203 dana.

Osim prema spolu, napominju analitičari HZZ-a, središnja vrijednost trajanja prethodne nezaposlenosti razlikuje se i prema razini stručne spreme. Općenito je veća razina stručne spreme povezana s kraćim trajanjem prethodne nezaposlenosti, a izuzetak su radnici sa srednjom stručnom spremom kod kojih je središnja vrijednost čekanja posla veća nego kod PKV i NSS radnika.

Tako se prema objavljenim tabelama o trajanju nezaposlenosti osoba koje su se zaposlile prošle godine uočava da je najmanja srednja vrijednost trajanja prethodne nezaposlenosti kod VSS radnika nešto malo više od 130 dana, a najviša kod NKV - nešto iznad 220 dana, a tek koji dan manje kod onih sa SSS te PKV radnika.

Kod muškaraca najduže je trajanje prethodne nezaposlenosti NKV radnika - gotovo 250 dana, a kod žena onih sa srednjom stručnom spremom - oko 240 dana.

Gledano pak po pojedenim županijama srednje trajanje prethodne nezaposlenosti osoba koje su se zaposlile u 2001. godini bilo je najkraće u Međimurskoj (148 dana), Istarskoj (164 dana) i Varaždinskoj županiji (170 dana).

Najduže su, pak oni koji su se zaposlili lani, na posao čekali u Ličko-senjskoj (260 dana), Šibensko-kninskoj (251), Karlovačkoj (238), Splitsko-dalmatinskoj (228) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (226 dana).

U većini županija srednje trajanje prethodne nezaposlenosti nešto je veće u žena nego muškaraca. Najznačajniji izuzeci su Šibensko-kninska i Ličko-senjska županija u kojima je srednje trajanje nezaposlenosti 18 odnosno 13 posto dulje za muškarce nego za žene.

Hina

Petak, 29.11.2002.