Putovanje iz Sumnje u Samopouzdanje: Kako sam otkrila mentorstvo s Mentoring Byteom

Putovanje iz Sumnje u Samopouzdanje: Kako sam otkrila mentorstvo s Mentoring Byteom

Moj put s Mentoring Byte počeo je s nevjerom. Kako bih vam prenijela svoju priču, moram priznati da sam prvih mjeseci bila neka vrsta tajnog promatrača. Gledala sam izdaleka, špijunirala, a da me nitko ne primijeti. Pitala sam se: "Može li nešto zaista biti besplatno i korisno? Hoće li mi netko stvarno pomoći i usmjeriti me u životu?"

Nakon što sam otkrila Mentoring Byte, provela sam gotovo mjesec dana u tišini i promišljanju. Svoje dvojbe, nesigurnosti i čak strahove nisam dijelila s nikim. A onda, jednog jutra, donijela sam odluku koja će mi promijeniti život. Odlučila sam napisati motivacijsko pismo i poslati ga.

Strah i nesigurnost su me obuzeli. Pitala sam se: "Što ako se budu smijali mom pismu? Što ako nemam dovoljno jasnu predstavu o tome što želim? Što ako...?" No, ono što sam također osjećala bila je želja da promijenim svoj život, da naučim više i krenem prema svojim ciljevima, čak i ako nisam bila potpuno sigurna što su ti ciljevi.

Tada je uslijedilo nešto što nisam očekivala - brza reakcija i odgovor od strane Mentoring Byte tima. Rekli su mi da imaju mentora za mene, i taj trenutak je bio početak mog nevjerojatnog putovanja. U trenutku kad sam saznala da ću imati mentora, osjećala sam se kao osoba koja je pronašla skriveno blago. Iako sam bila zbunjena i nesigurna glede mnogo toga, znala sam da je ovo prilika koju ne smijem propustiti.

Ovo je priča o mom putovanju s Mentoring Byte, o strahu, odluci, sreći i stranputicama koje su me dovele do toga gdje sam danas. Ovo je priča o otkrivanju samopouzdanja, usmjerenju i beskrajnoj zahvalnosti prema mentoru koji je uvijek bio uz mene dok sam koračala tim neizvjesnim stazama.

Nakon prvog kontakta s Domagojem putem e-maila, dogovorili smo se za prvi susret. Osjećala sam strah i nelagodu, preplavljena tisućama pitanja i sumnji: "Što ako me nešto pita na što ne znam odgovor? Što ako se ne snalazim?" Kada je došao taj trenutak, susret s Domagojem bio je iznenađujuće opušten. Pričali smo o raznim temama kako bih se opustila i osjećala ugodno.

Na prvom sastanku shvatila sam da nemam temeljno znanje o mnogim stvarima. Na primjer, kritika mog životopisa (CV) bila je iskrena, čak i kad je bila surova. Domagoj je bio jasan da ne valja ništa i da ga je potrebno iznova pisati. Kroz naš razgovor, postalo je jasno da trebam krenuti od samog početka. Domagoj me pažljivo upoznao s osnovama i postavio jasne ciljeve za narednih 6 mjeseci: srediti CV, naučiti raditi s GitHubom i upoznati se s Reactom. React?? Upravo je React postao izazov s kojim sam se suočila, ali nadam se da ću ga prevladati u narednom razdoblju.

kod

Kako sam povezala Git i GitHub
Drugi susret s Domagojem donio je izazov koji je testirao moju upornost. Dogovorili smo se da ćemo povezati Git i GitHub, što je zvučalo kao rutinski zadatak. No, umjesto toga, suočila sam se s danima frustracije. Danima sam pokušavala povezati ova dva alata, čitala dokumentaciju (čitaj preletila, tko je još vidio čitati cijelu dokumentaciju), ali činilo se da mi ne ide. Na kraju, Domagoj je riješio problem ali se također suočio s problemom - SSH ključem. Pokazao je da čak i iskusnim developerima nije uvijek lako. To iskustvo me podsjetilo da u svijetu programiranja nema čarobnog štapića.

Nakon rješavanja tog problema, stavila sam svoj prvi projekt na GitHub. Osjećaj zadovoljstva i postignuća bio je nevjerojatan. Shvatila sam da znam kako "pushati" projekt na GitHub i da nema veće sreće od osjećaja da ste osvojili svijet. Dalje smo krenuli u istraživanje GitHub-a. Učili smo kako koristiti GitHub za upravljanje projektima, pravljenje novih grana (brancheva), commitanje promjena i spajanje različitih dijelova projekta. Iako nije bilo lagano, GitHub mi se više nije činio prekompliciranim. Shvatila sam da s vježbom i podrškom mentora, i komplicirani aspekti razvoja mogu postati pristupačni.

Literatura: "Cracking the Coding Interview"
Na početku sam se suočila s knjigom "Cracking the Coding Interview", koja je na prvi pogled izgledala kao nesavladiv zid od 700 stranica. Međutim, postupno sam se odlučila zaroniti u ovu knjigu, i ispostavilo se da je to bila odlična odluka. Iako je knjiga bila opsežna, svaka stranica bila je ispunjena korisnim i poučnim informacijama. Danas, ta knjiga mi je vjerni suputnik i nalazi se na mom stolu uz laptop. Redovito koristim njene resurse kako bih poboljšala svoje razumijevanje raznih koncepta u frontend razvoju. Ona mi je postala neprocjenjiva referenca i izvor inspiracije.

Učenje o API-ima
API-ji su bili jedan od izazova na mom putu. Dok sam istovremeno pohađala predavanja na Algebri za frontend developera, susrela sam se s API-jima, ali nisam ih razumjela. Na sreću, imala sam mentora poput Domagoja koji je strpljivo crtao i objašnjavao API-je dok mi nisu postali jasni. Satima je ponavljao jedno te isto, ne odustajući dok nisam potpuno shvatila. Njegova strpljenja su mi dala samopouzdanje i vjeru u sebe.

kod

Projekt za Algebru: Chat Aplikacija s Reactom i Scaledrone
Moj projekt za Algebru zahtijevao je izradu chat aplikacije koristeći React i Scaledrone. No, postojala je mala prepreka - nisam se još susrela s Reactom. Odlučila sam krenuti s čistim JavaScriptom i Scaledroneom. Tijekom izrade ovog projekta, Domagoj je postao ključan saveznik. Pregledavao je moj kod putem GitHuba, slao mi linkove na literaturu, i najvažnije, razumio je kod i znao gdje tražiti rješenja.

Imati mentora koji razumije kod i može usmjeriti pretragu za rješenjima problema bila je ogromna prednost. Dok sam se gubila na internetu, nesigurna što tražiti, Domagoj me brzo usmjeravao na pravi put. Zajedno smo uspjeli riješiti chat aplikaciju, a to je bila prva prekretnica na mom putovanju u svijetu razvoja.

Učenje Reacta
Nakon što sam završila chat aplikaciju u čistom JavaScriptu, vrijeme je došlo za upoznavanje s Reactom. To je bio izazov koji me testirao na svakom koraku. Prošli smo kroz nekoliko tutorijala, ali shvatili smo da nisam tip osobe koja najbolje uči preko video tutorijala. Trebala sam nešto napisano, nešto što mogu pročitati i razumjeti. Nakon nekoliko pokušaja, pronašli smo odgovarajući tutorijal. Iako sam se susretala s teškoćama, nisam odustajala. Domagoj me poticao da idem korak po korak i uzmem si vremena dok stvari ne sjednu. I tako sam se polako probijala kroz svijet Reacta, uvijek s ciljem da dođem do kraja.

Ponuda za Posao: Blog Platforma i Domagojeva Podrška
Dobila sam nevjerojatnu ponudu za posao - stvaranje blog platforme za potencijalnog poslodavca. To je bilo izvanredno prilika za mene. Međutim, put nije bio glatki. Domagoj je bio moj vodič tijekom ovog izazovnog projekta. Bio je uz mene gotovo svaki dan, pružajući mi smjernice putem e-maila i usmjeravajući me kroz ovu zagonetnu avanturu. Na kraju, poslodavac je uzeo moj kod, ali nikada se više nije javio. Iako je bilo razočaravajuće, to je bila lekcija za cijeli život. Mentor me podsjetio da nije svaka prilika idealna i da se u svijetu razvoja susrećemo s različitim ljudima. No, ono što je važno je da ne odustanemo.

Pogledaj Gdje Si Sada
Domagojeve riječi "Pogledaj se gdje si bila prije 2-3 mjeseca a gdje si sada" postale su moj moto. Iako je bilo izazova i neuspjeha, trenutak u kojem sam naučila i radila u Reactu označavao je moj napredak. To mi je dalo snagu da nastavim, da ne odustajem, i da se sjetim da je svaki korak naprijed korak prema mom cilju.

Kao zaključak, želim istaknuti da je Domagojevo mentorstvo ostavilo dubok i trajan utjecaj na moj profesionalni razvoj. Hvala mu na svemu što je uložio u mene i što mi je pomogao postati bolja osoba u svom području. Njegova predanost, strpljenje i podrška su mi zaista bili neprocjenjivi. Nadam se da ćemo i dalje ostati u kontaktu i da ću jednog dana moći uzvratiti ovu vrijednu podršku drugima.

Preuzeto sa mentoringbyte.com

Foto: mentoringbyte.com

Članak by Mentoring Byte

Mentoring Byte

Mentoring Byte pokrenule su Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško, četiri žene s dugogodišnjim iskustvom u IT industriji.

Kako njih 4 razvijaju svoje karijere upravo unutar IT-ja, prirodno je bilo da i žele učiniti nešto u toj industriji.

IT je izrazito kompetitivna i brza industrija i ponekad je teško držati korak s novim tehnologijama i trendovima, što može rezultirati osjećajem neadekvatnosti.

Mentoring Byte je stvoren kao odgovor na ovaj problem. Ukratko - Mentoring Byte je volonterska inicijativa kojoj je cilj osnaženje lokalne IT zajednice kroz međusobno pomaganje i dijeljenje znanja putem ovog besplatnog i volonterskog mentorskog programa.

Više o Mentoring Byte-u na www.mentoringbyte.com

Srijeda, 20.03.2024. / Martina Popović, mentoringbyte.com