Obnova od potresa potakla je rast plaća u građevini

Obnova od potresa potakla je rast plaća u građevini

Sektor koji je lani možda najviše iznenadio je građevinarstvo

Naime, prosječna plaća u građevini je prema podacima državne statistike tijekom 2020. godine porasla stotinjak kuna, s 5532 kune, koliko je iznosila početkom godine, na 5632 kune krajem godine. Iako nije riječ o velikom rastu, vrijedi istaknuti da je do njega došlo u uvjetima kada građevina, prema podacima Eurostata, spada među slabije plaćena zanimanja i u Hrvatskoj i u EU.

Osim zbog nedostatka radnika u građevinskom sektoru, rast plaća u građevini u Hrvatskoj rezultat je i obnove od razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku - zagrebačkog i petrinjskog zbog kojeg su građani, s obzirom na to da prava i organizirana obnova još nije ni krenula, sami počeli obnavljati svoje stambene objekte. Stručnjaci kažu da se u građevinskom sektoru zbog pojačane potražnje za radom i u sljedećim godinama može očekivati rast plaća. 

'U građevini će, s obzirom na štetu koju su nam nanijeli potresi, plaće nastaviti rasti', kaže za Index Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije. 

Osim obnove od potresa, povećanu potražnju za građevinskim radovima generirat će i infrastrukturni projekti koji će se sufinancirati novcem iz fondova EU. Na rast plaća u tom sektoru utjecat će i nedostatak građevinskih radnika, zbog čega Hrvatska posljednjih godina masovno uvozi radnu snagu za građevinske radove. 


Izvor: Index

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 12.03.2021.