Sjedite na poslu - simptomi koje možete izbjeći

Sjedenje na posluAko posao možete obavljati kombinirajući sjedenje s kretanjem i stajanjem, sjedenje nije rizični faktor. No ako ste primorani dugo sjediti razmislite barem kako ublažiti simptome umora, oticanja nogu i pucanja kapilara.

Iako sjedenje ne zahtjeva toliki napor mišića poput fizički zahtjevnih poslova i ono može uzrokovati zamor mišićnog tkiva. Mišići moraju održavati trup, vrat i ramena u fiksiranom položaju. Ovaj fiksirani položaj uzrokuje stiskanje krvnih žila u mišićima što smanjuje dotok krvi u mišiće - koji za svoj rad upravo sad trebaju kisik i hranjive tvari. Nedovoljna opskrba krvi ubrzava umor i čini mišiće sklonijima ozljeđivanju.

Zaposlenik koji dugo sjedi može osjetiti i opće pogoršanje zdravlja - posebno ako i nakon posla ne vodi fizički aktivan život. Najčešći zdravstveni problemi koji se javljaju kod onih koji dugo sjede su problemi sa cirkulacijom krvi i povrede koje utječu na pokretnost.

Zbog smanjene mobilnosti usporava se rad srca i protok krvi. A održavanje istog uspravnog položaja dok sjede dodatno smanjuje cirkulaciju.

Pet načina da zavolite trčanje


Nedovoljan protok krvi, posebno krvi koja se vraća u srce iz nogu, uzrokuje nakupljanje krvi. Pritisak na donji dio bedra zbog sjedala koji je previsok može ovo dodatno otežati. To može rezultirati natečenim ili utrnulim nogama, a na koncu i proširenim venama.

Osim toga smanjen dotok krvi u mišiće potiče umor. Zbog toga se i zaposlenik koji cijeli dan provede sjedeći na koncu dana osjeća potpuno iscrpljen i umoran.

Olakšajte si (ako već ne možete naći posao koji ne zahtjeva toliko sjedenja):
1. Redovito se ustanite - barem svakih 30 minuta istežući tijelo, rotirajući članke i šetajući barem da bi popili vodu
2. Nakon posla što više šetajte.
3. Redovito vježbajte.
4. Jedite hranu bogati vlaknima i kalijem.
5. Izbjegavajte visoke pete.
6. Izbjegavajte usku odjeću ili čarape koje stežu članke i dodatno usporavaju cirkulaciju.
7. Ne sjedite prekriženih nogu.
8. Svakodnevno izvodite vježbe rastezanja nogu.
9. Kad je to moguće podižite noge iznad razine srca.
10. Dok spavate odmorite noge držeći ih na jastuku.
11. Prestanite pušiti.
12. Slušajte melodičnu glazbu - opustit će napete mišiće.

Na koji način dugo sjedanje uzrokuje probleme s kretanjem?
Smanjena mobilnost doprinosi češćem ozljeđivanju dijelova tijela uključenih u kretanje: mišića, kostiju i ligamenata. Osim toga stalna napetost određenih dijelova poput vrata i donjih leđa utječe na lakše ozljeđivanje mišića u slučaju da se zahtjeva naglo rastezanje.

Zamor područja leđa i vrata i smanjena cirkulacija opterećuju kralježnicu i mogu uzrokovati preranu degeneraciju diskova.

I na koncu, godine sjedalačkog rada uništavaju kondiciju te smanjuju efikasnost srca i pluća. Kod ovakvih osoba česti su i problemi s probavom.

net.hr

Utorak, 19.10.2010.