Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/1.   [ 11 post(ov)a ]
Autor/ica Poruka
 Naslov: Tretiranje posloprimaca
PostPostano: ned srp 10, 2005 21:14 
Citam razne teme na forumu posloprimaca i doista se moram suociti sa zalosnom cinjenicom koliko je Hrvatska u odnosu na zapadni svijet zaostala.

U svim zapadnim zemljama nije moguce da netko u nekoj velikoj firmi ima vodecu poziciju bez da je za to odgovarajuce skolovan. Voditi ljude na poslu je citava nauka u zapadnim zemljama koja se svladava u velikoj vecini firmi putem obveznih tecajeva koji traju i po dvije godine.

Tom prilikom je potrebno procitati nekoliko desetaka debelih knjiga koje potanko objasnjavaju kako se ponasati prema posloprimcima u pojedinim situacijama. Nezaobilazni su i odgovarajuci ispiti kako bi se provjerilo nauceno. E, onda kada se prodje citav taj dvogodisnji tecaj, onda firme salju potencijalne sefove u tzv. Assessment Center, koji traje dva dana. Sastoji se od nekoliko raznovrsnih testova koji kandidati moraju poloziti, izmedju ostalog simulirane situacije sa radnicima (radnike glume za to obuceni eksperti), npr. kako razgovarati sa radnikom koji kasni na posao, koji ne pridonosi zadovoljavajuce rezultate, nadalje test intiligencije, test organizacijskih sposobnosti, test sposobnosti koncentracije, testovi sposobnosti vodjenja pregovora...

Citavo vrijeme su ti potencijalni kandidati za sefove promatrani od 6 do 7 za to skolovanih eksperata koji ocjenjuju kandidate i onda daju informaciju doticnoj firmi koja je kandidate poslala u Assessment Center je li netko sposoban za takvu funkciju ili ne.

Svatko tko se nalazi na vodecoj poziciji mora imati podrsku svojih radnika, prilikom cega radnici jednom godisnje ocjenjuju rad sa svojim sefom. Ukoliko su rezultati dvije godine za redom negativni, doticni sef gubi svoju poziciju nepovratno.

Osnovna poanta je tretirati radnika sa besprijekornim respektom.

Kada citam dozivljaje hrvatskih posloprimaca sa svojim sefovima dode mi da placem. Zar je moguce da ima toliko divljaka na vodecim pozicijama i da se to tolerira.

To je jednostavno sramotno i tragicno!

Dok god takvi ljudi vode Hrvatsko gospodarstvo, bili privatnici ili radili za neku firmu, Hrvatskoj ce biti zakovana sva vrata za napredak!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon srp 11, 2005 18:46 
evo ja znam dobar nacin testitranja posloprimaca. mene je kao jedan privatnik zaposlio. i prvi mjesec volntiram, a dalje cu biti prijavljan po SSS. (inace sam dip. ing.). Znaci sada mu radim badava. na kraju mi moze a i ne mora produziti ugovor. sasvim dobar nacin testiranja. danas sam saznao da tako on cesto testira ljude. po 5-6 na godinu. 6*2=12. evo ti jedno radno mjesto ne mora placati.. Gdje je inspekcija ???

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon srp 11, 2005 19:01 
budala je napisao/la:
evo ja znam dobar nacin testitranja posloprimaca. mene je kao jedan privatnik zaposlio. i prvi mjesec volntiram, a dalje cu biti prijavljan po SSS. (inace sam dip. ing.). Znaci sada mu radim badava. na kraju mi moze a i ne mora produziti ugovor. sasvim dobar nacin testiranja. danas sam saznao da tako on cesto testira ljude. po 5-6 na godinu. 6*2=12. evo ti jedno radno mjesto ne mora placati.. Gdje je inspekcija ???

pa tako ti i treba kad se das tako
testirati.
volontiranje? kaj si dovoljno bogat da ti ne treba postena placa za ono sto ces posteno odraditi???
a inspekciju netko treba pozvati ili poslati tamo. nemaju oni kraj svih ovih lopova trazit ovakve privatnike kakav je tvoj dragi sef.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon srp 11, 2005 21:44 
Guest je napisao/la:
testirati.
volontiranje? kaj si dovoljno bogat da ti ne treba postena placa za ono sto ces posteno odraditi???
a inspekciju netko treba pozvati ili poslati tamo. nemaju oni kraj svih ovih lopova trazit ovakve privatnike kakav je tvoj dragi sef.

a sad ne mozes govoriti o meni ako ne znas sve. ja sam tamo samo zato jer kad cu traziti posao mogu reci da imam nekakvo iskustvo. tj. da se naucim raditi. I dalje trazim posao.
A vjerujem da kad cu ici nekud na razgovor da ce mi radno iskustvo biti barem mali plus. OK. pod volontiranje mislim ne prijavljen minimalac.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon srp 11, 2005 22:25 
Guest je napisao/la:
Guest je napisao/la:
testirati.

a sad ne mozes govoriti o meni ako ne znas sve. ja sam tamo samo zato jer kad cu traziti posao mogu reci da imam nekakvo iskustvo. tj. da se naucim raditi. I dalje trazim posao.
A vjerujem da kad cu ici nekud na razgovor da ce mi radno iskustvo biti barem mali plus. OK. pod volontiranje mislim ne prijavljen minimalac.

osim ako ste se striktno dogovorili da ces volontirati, sve druge kombinacije su protuzakonite.
razumijem tvoje motive, ali buduci poslodavci nece bas vidjeti nesto pozitivno u tome da si se dao izrabljivati. sorry, ne zelim biti previse negativna, ali moras pokazati da drzis do sebe i da znas koliko vrijedis, kako sadasnjem, tako i buducim poslodavcima.
sto se stjecanja iskustva tice, apsolutno se slazem ... samo nemoj reci pod kojim si uvjetima radio (osim ako ces reci da si dobrovoljno volontirao jer je gazda bio jadan siromasan ;) ).

zelim ti srecu i da sto prije pocnes raditi s ugovorom i za prijavljenu placu sa stazem i ostalim pravima.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto srp 12, 2005 14:31 
budala je napisao/la:

Kako gdje je inspekcija?

Jesi svjestan da i ti kršiš zakon radeći na crno - i kad inspekcija dođe i ti ćeš platiti kaznu?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto srp 12, 2005 14:33 
Guest je napisao/la:
budala je napisao/la:

Kako gdje je inspekcija?

Jesi svjestan da i ti kršiš zakon radeći na crno - i kad inspekcija dođe i ti ćeš platiti kaznu?

Netočno. Znam čovjeka koji je nazvao inspekciju baš zbog neprijavljivanja. Ovi su mu rekli mrtvi hladni-mi tu ne možemo ništa, morate podnijeti privatnu tužbu. Jer ako si neprijavljen, trebaš imati i dokaze da tamo radiš.
Gdje to do đavola piše da tamo radiš?

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet srp 14, 2005 08:06 
GOST je napisao/la:
Netočno. Znam čovjeka koji je nazvao inspekciju baš zbog neprijavljivanja. Ovi su mu rekli mrtvi hladni-mi tu ne možemo ništa, morate podnijeti privatnu tužbu. Jer ako si neprijavljen, trebaš imati i dokaze da tamo radiš.
Gdje to do đavola piše da tamo radiš?

ja znam jednog što su mu naplatiti "rad na crno", al nije on zvao inspekciju, nego su došli sami. il je zvao netko drugi. baš mislim gdje bi moglo pisat da radiš tamo - možda na kakvom rasporedu smjena, al to nema svaki poslodavac.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub srp 16, 2005 20:01 
Nema sanse da poslopriamac placa zbog rada na crno. Ako je taj nesto platio onda su ga najebali....ne sanse, takav je zakon...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri ruj 07, 2005 15:00 
da ali u svicarskoj je minimalna placa za covjeka koji je tek zavrsio fax i jos nema iskustva 5 000 eura, a nakon 10 godina iskustva i do 15 000 eura mjesecno. Prema tome normalno je da u svicarskoj tako dobro placene radnike moraju voditi vrsni strucnjaci kao sefovi

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto stu 22, 2005 10:54 
Napredni član foruma

Anonymous je napisao/la:
da ali u svicarskoj je minimalna placa za covjeka koji je tek zavrsio fax i jos nema iskustva 5 000 eura, a nakon 10 godina iskustva i do 15 000 eura mjesecno. Prema tome normalno je da u svicarskoj tako dobro placene radnike moraju voditi vrsni strucnjaci kao sefovi

Izvrsno, ali to je Švicarska. A mi nismo Švoca i imamo vlastiti mentalitet.
To samo znači da od dana kada mi trgovine ne budu radile nedjeljom idem u šoping u Brežice.
Baš zato što mogu veliku kupovinu obaviti samo nedjeljom.
Loptamo se iz jedne krajnosti u drugu. Bez rezultata.

Nije li mogla doći inspekcija rada, utvrditi broj sati djelatnika u trgovinama, prekovremene i sve ostalo što ide uz to?
Je!
Da li su došli?
Nisu!

Zabrana rada nedjeljom već je rezultirala mojim dogovorom za kupovinu krpica u Trstu. I špeceraja u Sloveniji.
Tko sam ja?
Osoba koja ima dostatnu kupovnu moć.
I spremna ju je realizirati preko granice.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/1.   [ 11 post(ov)a ]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: