5 najtežih poslova tijekom nepodnošljivih ljetnih sparina

Pogledajte poslove koji su u paklenim ljetnim danima gotovo neizdrživi.

The Guardian donosi listu od pet najtežih poslova tijekom ljeta kada gradski asfalt "žari" na više od 100 stupnjeva celzijusa:

1. Građevinski radnik na asfaltu
Čizme, zaštitne kacige, hlače i zaštitne naočale... I uz sve to tone i tone asfalta koji se treba rasporediti po površini. Mnogi radnici ovaj posao nazivaju "ljetnim ubojstvom", a jedino rashlađujuće sredstvo u ovim nemogućim uvjetima jest voda. Hektolitri vode.

2. Timaritelj životinja u ZOO-u
Radnici u zoološkom vrtu također su ostavljeni na milost i nemilost vremenu, a osim što hrane životinje, po cijele dane moraju čistiti životinjske izmete. Uz sve to, tijekom vrlo vrućih dana štite životinje od opeklina, a jedini način da se rashlade je rotacija sa zaposlenicima koji rade u hladu.

3. Varioc
Izrada, popravak i zavarivanje čelika na visokim temperaturama u kožnoj jakni, zaštitnoj kacigi i čizmama. Od vrućine je zbog vrste zanata praktički nemoguće pobjeći, a malu utjehu pružaju veliki ventilatori koji služe provjetravanje  otpusnih para.

4. Berač voća i povrća
Iako sami birate odjeću u kojoj ćete raditi, ovaj posao predstavlja težak fizički posao na mjestima gdje vrlo često nema nikakvog hlada. Treba dodati i konstantnu pogrbljenost tijela na suncu bez imalo vjetra uz nikakvu mogućnosti da se izbjegne vrućina. Jedini spas: mnogo vode.

5. Radnik u kanalizaciji
Opremljen zaštitnim naočalama, rukavicama i fluorescentnom jaknom, radnik u kanalizaciji mora biti u odličnom fizičkom stanju kako bi se pored svega borio i sa - vrućinom. Smrad se tijekom ljeta intenzivira, a zaštitu osim vode pruža krema za sunčanje i redovne pauze.

Vijest je preuzeta sa portala poslovni.hr

Utorak, 28.07.2015. / poslovni.hr