"U idućem razdoblju ove Vlade može se očekivati povećanje plaća"

Foto: poslovni.hr (Goran Stanzl / Pixsell)

Hrvatsko gospodarstvo ubrzano ide naprijed i treći će kvartal vjerojatno biti još uspješniji od drugog, prvenstveno zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, izjavio je jučer potpredsjednik Vlade Branko Grčić, na konferenciji za novinare na kojoj je najavio novo porezno rasterećenje plaća ako SDP dobije još jedan mandat.

"U idućem razdoblju od ove Vlade ili, bolje rečeno, od SDP-a u novoj Vladi može se očekivati novi korak u povećanju plaća građana ili nova faza poreznog rasterećenja plaća. Dokazano je da to utječe na oživljavanje potrošnje naših građana i gospodarski rast", rekao je Grčić, predstavljajući detalje izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP).

Detaljno je, po segmentima, analizirao novi podatak Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji je u petak objavio kako je u drugom tromjesečju BDP porastao 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, više nego u prethodnom kvartalu i najviše od 2008. godine.

Grčić naglašava kako su porasle sve sastavnice BDP-a, od osobne potrošnje, izvoza i državne potrošnje, do investicija.

Osobna potrošnja, najveća sastavnica BDP-a, porasla je u proteklom kvartalu 0,6 posto na godišnjoj razini, a Grčić tumači da je taj rast posljedica poreznog rasterećenja početkom godine, zbog kojega su rasle plaće za više od milijun ljudi.

Istaknuo je i da su investicije u proteklom kvartalu porasle prvi put od 2008., zahvaljujući i većem povlačenju EU fondova. Prema podacima DZS-a, u proteklom su kvartalu investicije porasle za 0,8 posto na godišnjoj razini.

Vijest je preuzeta sa portala poslovni.hr

Ponedjeljak, 31.08.2015. / poslovni.hr