Službenik koji je 'na poslu po 26 sekundi' dobio otkaz

Uručeno mu je rješenje o otkazu jer se šest dana zaredom ovog mjeseca nije pojavio na poslu.

Andrija Raspudić, bivši ataše iz misije Hrvatske u EU, a potom službenik MVEP-a koji, prema riječima ministrice Vesne Pusić, na poslu provodi 26 sekundi pa mu zato ne isplaćuju plaću, ipak je dobio otkaz. Kako su nam danas potvrdili u MVEP-u, uručeno mu je rješenje o otkazu jer se šest dana zaredom ovog mjeseca nije pojavio na poslu. Tako je, barem za MVEP, riješen problem kako nekome tko, po njihovim riječima, odbija raditi, prekinuti radni odnos. Iako Raspudićev odvjetnik Mate Knezović tvrdi da mu je klijent na godišnjem odmoru, u MVEP-u kažu da nije.

– Nije dobio rješenje za godišnji odmor i nije smio otići – objašnjavaju.

Raspudićev spor s MVEP-om počinje otkad je s radom završila misija Hrvatske u EU, prošlog srpnja, kad je vraćen u Zagreb. Tada mu skidaju diplomatski status, što, govori se, on nikako nije mogao prihvatiti. Usto ga raspoređuju na radna mjesta koja odgovaraju njegovoj srednjoj stručnoj spremi. Dobio je, kažu, četiri rješenja za četiri radna mjesta, za poslove stručnog suradnika u raznim odjelima. Kako je rekao njegov odvjetnik, raspoređen je na mjesta koja su ispod njegova znanja i iskustva. Treba napomenuti da Raspudić zaista jest pripremao i radio na protokolu za neke od najvažnijih događaja poput posjeta Svetog Oca.

– Sedam je godina nelegalno imao diplomatski status. Nema diplomatskog statusa bez VSS-a, bez obzira na radno iskustvo. Radio si 20 godina? Dobro, ali ne možeš dalje. Završi fakultet, to je zakonski preduvjet – kažu nam u MVEP-u i dodaju kako nije točno da nije imao što raditi ni gdje sjediti te da se nije imao kome javiti.

Članak je u cijelosti prenesen sa vecernji.hr

Četvrtak, 31.07.2014. / vecernji.hr