Sindikat policije: Policajci trebaju veće plaće i elektrošokere

Screenshot YouTube

29. rujna slavi se Sveti Mihael, a ujedno i Dan policije. Što najviše muči čuvare zakona i kakvi su im radni uvjeti, Media servisu je ispričao predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić.

Iako određenih pomaka ima, oni nisu zadovoljavajući, objašnjava Jagić odmah na početku. Isti problemi more policajce već dugi niz godina.

Predsjednik sindikata smatra da se nedovoljno ulaže u sigurnost čuvara reda.

"Policijski službenici u svakom slučaju nisu nespremni, ali da bi država mogla puno više u njih ulagati, mogla bi i trebala bi. Radi se o tome da su svi naši zakoni problem jer zapravo se kazne za napad na policijskog službenika više stimulirajuće nego odvraćajuće i to je jedan veliki problem."

Jagić upozorava da već duže vrijeme traže od MUP-a da se policajce opskrbi taserima tj. elektrošokerima pa bi se izbjegle snimke poput onih iz Dubrovnika i Varaždina gdje se policija bori s građanima pokušavajući ih obuzdati.

Ipak, još jednom naglašava:

"A da ne govorimo o nekim stvarima koje se zovu anarhija i demokracija. Ne znači da je demokracija da se to može miješati s anarhijom, i da je demokracija da može svatko raditi što hoće. Nisam jugonostalgičar, ali me zanima jel bi se taj čovjek, bilo koji iz ova dva slučaja tako ponašao da je bila u pitanju milicija. Ne bi..."

Još jedna vrlo važna stvar je i potplaćenost, pa koliko zarađuje prosječni policajac?

Na osnovicu od 3 i pol tisuće kuna plus dodaci, plaće se penju do pet i pol tisuća kuna..

"Plaća je nedovoljna za naš život jer bez obzira što tko priča, mi imamo vrlo riskantan posao...

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

Utorak, 30.09.2014. / index.hr