Probni rad - novosti u vezi novog Zakona o radu

Novi Zakon o radu (NN 93/14) stupio je na snagu 07.08. 2014 godine i kao i prethodni zakon o radu (NN 73/13) predviđa mogućnost probnog rada. Ipak, ovaj pravni institut izmijenjen je novim zakonom u odnosu na ranije zakonsko rješenje, na što ukazujemo ovim tekstom.

Prvenstveno treba reći da je novim zakonom o radu nezadovoljavanje u probnom roku izrijekom navedeno kao razlog za redoviti otkaz ugovora o radu (članak 115, stavak 1, točka 4 Zakona o radu), što znači da se na tu odredbu treba pozvati u odluci o otkazu ugovora o radu.

Novi Zakon o radu kao i stari zakon o radu pri otkazivanju zbog nezadovoljavanja u probnom roku isključili su od primijene ostale odredbe zakona o radu koje se odnose na otkazivanje ugovora o radu, s time da tu postoji ozbiljan razlika između starog i novog zakona o radu.

Prema starom Zakonu o radu (NN 73/13) na takav otkaz su se primjenjivale odredbe zakona iz članaka 109, 112 i 116  koje su se odnosile na:

Prema novom Zakonu o radu (NN 93/14) na takav otkaz se primjenjuju odredbe zakona iz članaka

120,121 stavka 1 i 125  koje se odnose na:

Zaključno, pri otkazivanju zbog nezadovoljavanja u probnom roku isključuju se sve ostale odredbe Zakona o radu koje uređuju otkazivanje kao primjerice obveza prethodnog savjetovanja ili suglasnosti radničkog vijeća ili sindikata ili obveza vraćanja radnika na rad u slučaju nedopuštenosti otkaza (članak 124 Zakona o radu), što vjerojatno znači da bi obje parnične stranke (poslodavac i radnik) trebale ići na sudski raskid ugovora o radu (članak 125 Zakona o radu) i naknadu štete.

Za očekivati je da svoje mišljenje o ovakvom rješenju iznese stručna javnost odnosno sudska praksa.

----------------------------
* Savjeti pravnika na portalu posao.hr iznijeti su isključivo u informativne i edukativne svrhe i ne smatraju se pravnim mišljenjem ili stavom vezanim uz konkretan slučaj i konkretne osobe i ne mogu biti zamjena za stručnu pomoć odvjetnika.

Ponedjeljak, 15.09.2014.