PILC konferencija 2015: vikend liderstva u Opatiji i Rijeci

U petak i subotu, 13. i 14. ožujka 2015. održana je četvrta međunarodna konferencija «Par International Leadership Conference (PILC 2015)». Već tradicionalno, uz Visoku poslovnu školu PAR, suorganizatori ove jedinstvene znanstveno-stručne konferencije su američki partneri, Iacocca Institut sa Sveučilišta Lehigh. Kao i prijašnjih godina, konferencija je održana u opatijskom hotelu Milenij, a uz više od 150 gostiju iz Europe i SAD-a, konferenciji su nazočili i predsjednik Županijske komore Rijeka, profesor Vidoje Vujić, izaslanica župana Primorsko – goranske županije, Edita Stilin, izaslanica gradonačelnika grada Rijeke, Dorotea Pešić Bukovac i izaslanik gradonačelnika grada Opatije, Fernando Kirigin te preko 150 gostiju iz Europe i SAD-a.

Konferenciju je otvorila dekanica PAR-a, dr.sc. Gordana Nikolić koja je ujedno i idejna začetnice ove jedinstvene međunarodne konferencije.

- Kada pogledam unatrag, PILC je uvijek nastojao odgovoriti na potrebe gospodarstva, poduzetništva, a na kraju i samoga društva. Zajedno smo tijekom godina ne samo postavljali pitanja već i pronalazili odgovore. Ovogodišnja tema – promjene – je opet odgovor na turbulentno vrijeme u kojem živimo i poslujemo. Raspravljat ćemo o uspješnom upravljanju promjenama kao jednom od najbitnijih vještina današnjih lidera, kazala je dekanica PAR-a.

Nakon obraćanja uvaženih izaslanika predstavnika lokalnih jedinica samouprave, dekanica Nikolić potpisala je dva sporazuma o suradnji u ime Visoke poslovne škole PAR i to s prof.dr. Mile Vasićem, v.d. rektora Slobomir P Univerzitet BiH i s Mariom Taroucom, izaslanikom JADE-a, međunarodne neprofitne organizacija koja okuplja preko 280 isključivo studentskih poduzeća diljem Europe.

Svečano otvorenje sljedila je glavna panel rasprava na kojoj su govornici bili Igor Pureta, predsjednik Uprave GRAWE osiguranje, prof.dr.sc. Vidoje Vujić, predsjednik HGK - ŽK Rijeka, Zdenko Vrdoljak, član Uprave Metroneta, platinum sponzora konferencije i dr.sc. Gordana Nikolić, dekanica VPŠ PAR. Moderatorica panela je bila Ana Jergović, direktorica IDEOTEKE.

Ideja glavnog panela je bila raspraviti o tome što točno znači liderstvo promjena, identificirati kojim promjenama se najčešće upravlja i koje su to kvalitete koje lider mora posjedovati. Panelisti su se usuglasili oko stava da se liderske vještine „kuju,“ ali ovise o karakteristikama ličnosti; lider ne okuplja sljedbenike već partnere; dob nije ključan čimbenik, već emocionalna zrelost i lider može postati bilo koji član tima bez obzira na svoj status, ali s naglaskom da su takvi iznimno rijetki te se profiliraju unutar skupine od grubih 10 posto populacije. Predstavnici lidera promjena s glavnog panela podijelili su neke od ključnih trenutaka svoje karijere koji su ih motivirali na velike promjene i zaključili kako su najpozitivnije promjene proizašle iz uglavnom negativnih situacija.

Četiri panela koja su sljedila glavni ugostila su značajne predstavnike znanosti, gospodarstva i poduzetništva: Saša Jurković, direktor portala Posao.hr, Radimir Čačić, bivši Prvi potpredsjednik Vlade RH, Irena Bačelić, načelnica Sektora za analitiku tržišta rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Teo Rakočević, direktor korporativnih komunikacija JGL, prof.dr.sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, Samir Barać, predsjednik RSS-a, doc.dr.sc. Anica Hunjet, pročelnica Odjela za poslovnu ekonomiju Sveučilišta Sjever, dr. Nada Kaiser, NLP Master Trener, Draško Ivanišević, voditelj Odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja Microsofta Hrvatska, Domagoj Mikac, direktor IT Odjela Metroneta, Lora Čurković, direktor prodaje i marketinga InfoDoma, Carlos Piñerua, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica hrvatskog ureda EBRD, Željka Mrkša, stručnjakinja za učenje za poduzetništvo SEECEL-a i Ratka Jurković, direktorica Svan consultinga.

Tijekom subote održane su Iacocca radionice u hotelu Milenij, dok je na Visokoj poslovnoj školi PAR otvorena studentska konferencija PILC Student. Studenti su sudjelovali na JADE radionici koju je vodio g. Mario Taoruca. Radionicu su slijedile prezentacije studentskih radova. PILC tradicija je studentskim dijelom upotpunila programsku strukturu i dosadašnjim ciljevima dodala još jedan vitalan dio oko čije će se organizacije brinuti studenti PAR-a.

Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima, sponzorima, sudionicima i gostima što su prepoznali i podržali još jedno izdanje PILC konferencije.

Utorak, 17.03.2015.