Domaćih radnika nema

HUP poziva gospodarstvenike da im jave koliko stranaca im treba

HUP poziva gospodarstvenike da im jave koliko stranaca im treba

Gospodarstvenici koji imaju teškoća u nalaženju zaposlenika i trebaju radnike iz zemalja koje nisu članice EU do 7. listopada Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) trebaju dostaviti očitovanja koliko im je radnika potrebno. S tim prijedlogom s novim ministrom rada poslodavci će uskoro dogovarati novu listu za kvotu za zapošljavanje stranaca u 2017.

No, već lani, uoči usvajanja konačne kvote na Vladi, HUP-ovci su izrazili nezadovoljstvo poduzetnika postojećom regulativom i zauzimali su se za promjenu propisa i uvođenje tzv. slovenskog modela, kojim se automatski može zaposliti stranca ako u tjedan dana na domaćoj burzi rada ne pronađe radnik. Na kraju se ipak zadržao dosadašnji model, ali prema saznanjima HUP-a, Vlada Tihomira Oreškovića počela je raditi na reformi tog sustava i formirala radnu skupinu za izradu nove zakonske regulative za zapošljavanje stranaca. No, u HUP-u su svjesni da proces donošenja zakona nije provediv u ovoj, pa i u prvim mjesecima iduće godine, pa pozivaju sve zainteresirane na prijavu potreba po postojećem zakonu o strancima.

Kvote za ovu godinu utvrđene su, inače, debelo izvan zadanih rokova, tek u krajem travnja ove godine, a ne koncem listopada, kako to predviđa zakon. Prethodni ministar Mirando Mrsić ostavio je taj posao nasljedniku, no usklađivanje je potrajalo, jer su poslodavci tražili promjenu modela, a gospodarstvenici apelirali da se uvedu kvote za niz djelatnosti za koje posljednjih godina nisu bile odobravane dozvole zbog navodno velikog broja nezaposlenih u službenoj evidenciji HZZ-a. Dva sektora u kojima je negativan stav prema odobravanju kvota resornog ministarstva rada bio najizraženiji, a u kojima su poslodavci i prijavljivali najviše potreba, bili su graditeljstvo i brodogradnja.

U slučaju brodogradnje opravdanje je bilo povezano s činjenicom da najveća brodogradilišta nakon privatizacije prolaze restrukturiranje uz državne potpore te da se u njima broj zaposlenika u petogodišnjem razdoblju praćenja mora smanjiti. No, već za ovu godinu im je bilo odobreno 1500 dozvola, dok je u slučaju građevinskog sektora odobrenje je dano za 500 radnika. Taj je sektor ukupno tražio nekoliko puta više, a nedavno su ponovili svoj zahtjev preko HGK za 2017., u kojoj traže 3000 novih dozvola. Iz ranijih lista zanimljivo je i da se za kulturu odobrava veća kvota za strane radnike nego, primjerice, za prerađivačku industriju, zdravstvo, znanost i obrazovanje ili poljoprivredu. Jedan od sektora u kojima se također očekuje povećan broj zahtjeva za uvoz radnika je turizam, za koji je lani moglo biti zaposleno njh tek 85.

 

Članak preuzet sa Poslovni.hr

Utorak, 27.09.2016.