ACG Lukaps, Billa i Siemens potpisali HR Kodeks

Održan okrugli stol i potpisan sporazum sa ACG Lukapsom, Billom i Siemensom

Strukovna udruga djelatnika u upravljanju ljudskim resursima – HR Centar je u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) organizirala okrugli stol na temu „HR Kodeks u praksi“ te je potpisan sporazum sa tvrtkama koje su prve podržale i prihvatile provođenje načela HR Kodeksa. HR Kodeks je temeljni dokument koji definira izvrsnost u poslovanju stručnjaka iz upravljanja ljudskim resursima te potiče buduće stručnjake i kolege na prihvaćanje i provođenje njegovih odredbi.

Sudionici okruglog stola su bili predstavnici uprava i odjela upravljanja ljudskim resursima iz ACG Lukapsa (Marko Fresl, direktor, i Igor Kovač, HR Manager), Bille (Nenad Budimir, član Uprave, i Alan Žunić, HR Manager) i Siemensa (Mladen Fogec, predsjednik Uprave, i Marija Felkel, HR direktorica Adria regije). HR Manageri iz navedenih tvrtka dali su značajan doprinos u stvaranju HR Kodeksa.

Tijekom okruglog stola naglašeno je kako su profesionalna odgovornost i razvoj, etičko vodstvo, poštovanje i pravednost, sukob interesa te korištenje informacija temeljna načela koja su definirana HR Kodeksom. Sudionici su komentirali njihovu praktičnu primjenu iz perspektive uprave i odjela ljudskih resursa te su se složili kako su u praksi ona međusobno isprepletena. Predsjednik Uprave Siemensa, g. Mladen Fogec naglasio je da su načela koja definira HR Kodeks zapravo već i utkana u njihove interne organizacijske procedure, što je i bio razlog da tvrtka bude među prvim potpisnicima ovog važnog sporazuma.

Zanimljivo i poticajno je bilo čuti od predstavnika uprava da odluke donose u suradnji sa svojim odjelom upravljanja ljudskim resursima, što predstavlja iznimnu potvrdu važnosti struke upravljanja ljudskim resursima kao strateškog partnera. Također, istaknuli su kako je ključno imati povjerenje u HR kao struku. S obzirom na uspješnost tvrtki koje su sudjelovale za okruglim stolom, voljeli bismo da tu važnost i vrijednost prepoznaju i ostale tvrtke koje nemaju razvijen HR prema standardima struke.

Marija Felkel, HR direktorica Adria regije u Siemensu istaknula je da kroz razvoj zaposlenika raste i kompanija te u tom pogledu u okviru društveno odgovornog ponašanja potaknula kolegice i kolege na razmjenu iskustva i praksi te pružanje međusobne pomoći. G. Fogec je podržao inicijativu promicanja HR Kodeksa i struke upravljanja ljudskim resursima te predložio i usmjeravanje pažnje na javni sektor, koji se trenutno nalazi pred velikim izazovnim reformama.

Igor Kovač, HR Manager u tvrtki ACG Lukaps je vrlo lijepo metaforički opisao ulogu odjela upravljanja ljudskim resursima kao čuvara kompanijskih vrijednosti te kako se organizacije međusobno razlikuju upravo po vrijednosnom sustavu. Stručnjaci u upravljanju ljudskim resursima ne bi smjeli odstupati od temeljnih vrijednosti HR Kodeksa. Iako se u radu vrlo lako možemo naći u različitim izazovnim situacijama, Alan Žunić, HR Manager u tvrtki Billa nas je podsjetio da unatoč prijateljskim odnosima koje možemo imati unutar kompanije sa drugim zaposlenicima, uvijek je potrebno u radu biti korektan, dostojanstven te objektivan.

Tvrtke koje su prve potpisale sporazum su ukazale da prepoznaju, cijene i potiču izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima te time podržale i dale značajan doprinos za daljnji razvoj struke.

HR Centar zahvaljuje sudionicima okruglog stola na zanimljivim i vrijednim komentarima te cjelokupnom doprinosu struci upravljanja ljudskim resursima.

Ponedjeljak, 30.03.2015.