15 minuta vježbe dnevno i mjerenje jela dlanom - temelj zdravog života

Kako bi potaknula poslovne žene na veću brigu o vlastitu zdravlju, mreža Women in Adria organizirala je okrugli stol o temi Uspješna i fit.

Instruktorica fitnessa Sunčana Seletković, osnivačica portala Budi fit mama, istaknula je da je za vježbu dovoljno izdvojiti 15 minuta dnevno. Ona preporučuje kombinaciju aerobnih i anaerobnih vježbi pri čemu poseban naglasak stavlja na intenzivni trening glavnih skupina mišića. Takvo vježbanje razvija kondiciju, otapa masne naslage i stvara dobar osjećaj.

Sve se više poslovnih žena u Hrvatskoj odlučuje za trčanje. Istaknula je to Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria, obrazlažući kako je riječ o jednom od najjednostavnijih oblika rekreacije.

„Sami birate gdje vam, kada i koliko odgovara trčati, a velike pripreme za trčanje nema. Za uspješan početak bitne su samo dvije stvari: dobre tenisice kako bi se što kvalitetnije amortizirao pritisak tijela na zglob, te zagrijavanje, odnosno istezanje“, naglasila je Matić. Osnove trčanja mogu se naučiti u specijaliziranim školama trčanja, a napredak je lako pratiti putem aplikacija na mobitelu. U svoju su dnevnu rutinu trčanje uspješno uključile Daniella Iveta, direktorica odjela razvoja u tvrtki Apis IT, Željka Tičić, članica uprave tvrtke IBM Hrvatska, i Dijana Kobas Dešković, izvršna direktorica Spona komunikacija. Iako raznolikog prethodnog iskustva s bavljenjem sportom, danas uspješno trče utrke. Kako bi i druge poslovne žene potaknula na trčanje, Women in Adria osmislila je u suradnji s tvrtkom Crowe Horwath projekt Uspješna i fit koji će krenuti početkom siječnja.

Najbolji saveznik vježbe u zdravom stilu života je prehrana. Diana Gluhak, nutricionistkinja iz tvrtke ARIH, preporučuje jelo raspodijeliti u 5 obroka dnevno, a one glavne mjeriti dlanom. Na tanjuru se trebaju naći namirnice iz tri skupine: škrobne, proteinske i one s povrćem. Škrobnih namirnica kao što su tjestenina, riža, krumpir, grah i leća, smije biti u količini šake, proteinskih pak namirnica, tj. mesa ili ribe komad veličine dlana, a povrća na tanjuru treba biti najmanje dvije šake. Za međuobroke su idealni orašasti plodovi i voće.

Prim. mr. sc. Slobodna Murat-Sušić, dermatovenerologinja, poslovne je žene upozorila da je za održavanje kolagena kože iznimno bitno brinuti se i o njezinoj vlažnosti.  

Partneri okruglog stola Uspješna i fit bili su PBZ, PBZ Card i Nivea.

Četvrtak, 27.11.2014.